baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Залучайтесь до реформування податкової системи

Україна серед 189 країн світу за показником легкості ведення бізнесу займає 112 місце, за показником «сплата податків» – 164 місце, тож з метою виправлення цієї ситуації розроблено пакет економічних реформ, однією зі складових якого є Концепція реформування податкової системи України. Вона передбачає скорочення кількості податків і зборів з 22 до 9. Майже місяць триває обговорення Концепції реформування податкової системи України, а саме щодо: скасовування збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності; збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності; рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктоводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; збору за місце для паркування транспортних засобів; туристичного збору та збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

З метою скасування податкового обліку і забезпечення ведення єдиного бухгалтерського обліку пропонується реформувати порядок оподаткування податком на прибуток. В якості об’єкта оподаткування буде виступати фінансовий результат, визначений за правилами бухгалтерського обліку, скоригований на три різниці: амортизація, резерви, фінансові операції. Таким чином, із 49 податкових різниць залишиться всього 3.

Ознайомитись з Концепцією можна на веб-порталі Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua/).

ГУ ДФС у Дніпропетровській області запрошує всіх, хто ще не встиг ознайомитися з Концепцією долучитися до реформування податкової системи України, так як це є дуже важливо для розвитку країни та надати пропозиції в електронному вигляді на офіційну скриньку ГУ ДФС у Дніпропетровській області:  presa@tax.dp.ua.

 

 

Сплачуйте  вчасно!

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що сьогодні —                  14 листопада 2014 року останній день сплати авансового платежу за першу декаду листопада з рентної плати за:

— транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України;

— транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктоводами територією України;

— транзитне  транспортування трубопроводами аміаку територією України.

Також, 14 листопада — останній день сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Здавання власного майна в оренду оподатковується

         ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що  якщо громадянин у 2013 році надавав свою квартиру в оренду, то податок на доходи фізичних осіб він повинен сплачувати щоквартально. Платники податків, які не надали до податкової інспекції декларації про доходи, повинні це зробити у найкоротший термін.

Дохід від здачі в оренду власного нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 15% та/або 17%. Ставка 15% застосовується, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2013 р. – 11470 грн.); 17% – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

 

 

Обираємо квартальний податковий період подання звітності з ПДВ

Платники податку, які мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток, на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року, а також платники податку, які сплачують єдиний податок, можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається контролюючому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року (до 20 січня 2015року). Квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

Якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду платник податку втрачає право на застосування нульової ставки податку на прибуток, такий платник податку зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

Якщо платник податку, який застосовував спрощену систему оподаткування, переходить на сплату інших податків і зборів, такий платник податку зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на сплату інших податків і зборів, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

 

 

Про отримання пільги щодо сплати земельного податку

З метою отримання пільги  при сплаті земельного податку фізична особа – громадянин повинна подати до контролюючого органу ДФС за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, які засвідчують право на пільгу:

— документи, що засвідчують інвалідність першої чи другої групи;

— документи, що засвідчують виховання трьох і більше дітей віком до 18 років;

— пенсійне посвідчення;

— посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС»;

— посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи»;

— посвідчення «Учасник бойових дій»;

— посвідчення «Інваліда війни»;

— посвідчення «Учасник війни»;

— посвідчення «Члена сім’ї загиблого» тощо.

 

Відповідальність за несвоєчасне подання звіту по ЄВ

До фізичних осіб — підприємців — роботодавців за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску, застосовується адміністративна відповідальність відповідно до ст. 165 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у розмірі від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, адміністративна відповідальність не застосовується до фізичних осіб підприємців, які не мають найманих працівників та подають до органів доходів і зборів звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску самі за себе.

 

Чи повинен CГ або уповноважена особа при особистому поданні звітності пред’являти органам ДФС, що посвідчують особу (паспорт, наказ, довіреність, тощо)?

Під час подання податкової декларації, розрахунку до контролюючих органів Податковим кодексом України не передбачено пред’явлення документів, що посвідчують особу.

 

 

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner