baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

На протязі січня – жовтня 2014 року платникам Дніпропетровського регіону відшкодовано майже 390 млн. грн. податку на додану вартість, з них за процедурою автоматичного відшкодування – понад 160 млн. грн.

Слід відзначити, що з початку року дніпропетровському бізнесу ПДВ відшкодовано майже на 44 млн. грн., або на 37,5% більше, ніж за десять місяців минулого року.

Окрім того, спостерігається позитивна тенденція і щодо збільшення кількості «автоматичних відшкодуванців». Зараз таких платників у Дніпропетровській області — 28, тоді як у минулому році їх було 18, а в 2012 році – тільки 11.

Нагадаємо, що з початку 2015 року вводиться електронне адміністрування податку на додану вартість – радикально спрощується процедура сплати (адміністрування) ПДВ та мінімізуються контакти між платником податків та інспектором. Це дасть змогу унеможливити формування фіктивного податкового кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету.

 

 

Про обов´язок подачі податкової декларації

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію за результатами податкового (звітного) 2013 року та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб, якщо протягом календарного року він отримав доходи, зокрема:

—  від особи, яка не є податковим агентом;

—  які згідно з нормами розділу ІV Податкового кодексу не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування;

—  які нараховувалися (виплачувалися, надавалися) платнику податку двома або більше податковими агентами лише у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році – 137640 грн. (1147х120)).

 

 

Не забудьте нарахувати податкову знижку

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що до кінця 2014 року громадяни можуть скористатися правом на податкову знижку (кредит) за витратами понесеними в 2013 році, як: витрати на навчання, пожертвування або благодійні внески; страхові внески за договорами довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного забезпечення; оплата вартості державних послуг, включаючи сплату державного мита, пов’язаних з усиновленням дитини; витрати зі штучного запліднення, незалежно від того, чи перебуває він у шлюбі з донором чи ні; сума процентів за іпотечним житловим кредитом; переобладнання транспортного засобу на використання біологічних видів палива.

Податкова знижка (кредит) може бути нарахована резиденту, який має ідентифікаційний номер або через свої релігійні переконання відмовився від номера і має про це відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

 

 

Податковий період у разі зміни податкової адреси

У разі зміни податкової адреси фізичної особи – підприємця — платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси.

 

 

ЄВ з доходів від провадження незалежної професійної діяльності та діяльності на спрощеній системі оподаткування

З метою уникнення подвійного нарахування єдиного внеску, фізична особа – підприємець, яка обрала спрощену систему оподаткування та при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, реєструється у контролюючих органах як фізична особа – підприємець на спрощеній системі з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, та нараховує єдиний внесок у розмірі 34,7 % бази нарахування єдиного внеску, а в разі укладання зазначеною особою з органами доходів і зборів договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування 36,6 %, 36,21 % або 38,11 %.

При цьому, базою нарахування єдиного внеску є сума доходу, отримана від незалежної професійної та підприємницької діяльностей.

 

 

Списання кредиторської заборгованості у платника ФСП

При визначені розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва загальна сума доходу платника фіксованого сільськогосподарського податку (далі – ФСП) зменшується на суму доходу від списаної кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності.

При цьому оскільки платник ФСП згідно п.п. «а» п. 307.1 ст. 307 Податкового кодексу України не є платником податку на прибуток підприємств, то підстави для сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток у разі списання суми кредиторської заборгованості, що виникла під час перебування такого платника на загальній системі, відсутні.

Сплачуйте  вчасно!

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 14 листопада 2014 року останній день сплати авансового платежу за першу декаду листопада з рентної плати за:

— транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України;

— транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктоводами територією України;

— транзитне  транспортування трубопроводами аміаку територією України.

Також, 17 листопада — останній день сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

 

 

Кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків

Умисне ухилення від сплати податків, зборів, платежів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов’язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, — карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner