baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

У довідниковій книзі Єкатеринославській Єпархії за 1913 рік містяться дані про наявність у с. Вербки Павлоградського повіту трьох шкіл: однієї земської та двох церковно-прихідських, які почали свою роботу в 1903 році

У довідці державного архіву Дніпропетровської області зазначено, що є «Справа рукопису до очерку по історії села Вербки», в якій записано: «У 1905 році земство побудувало в селі початкову школу». Першим учителем був Стремен Михайло Іванович. Першими за парти сіли 40 учнів, школа працювала в дві зміни. У 1935 році в 22 класах уже навчалося 800 учнів. Один із перших випускників школи Погорілий Микола Григорович стане пізніше головою місцевого колгоспу.

Грізні сорокові… Учителі Вербківської школи пішли захищати Вітчизну. Із зброєю в руках вони боронили життя і майбутнє своїх вихованців та їх нащадків. Учитель Люлька С.А. нагороджений трьома орденами Слави, орденом Червоної Зірки; Мирний Б.С. закінчив війну за Віднем і повернувся у Вербки на посаду директора школи. Федоренко Л.В. і Лупир М.І. були залишені для підпільної роботи. Зайченко Г.В. починав війну молодшим командиром, а закінчив помічником начальника відділу кадрів 2-го Українського фронту у званні майора, нагороджений орденом Вітчизни та 7 медалями за бойові заслуги.

 У 1952 році школа стала середньою. У 6 класних кімнатах у дві зміни навчалося 415 учнів.

 50 – роки – Пічне опалення школи замінено водяним, добудовано ліве крило школи (8 класних кімнат), збудовано котельню.

60-70 роки — Добудовано 12 класних кімнат правого крила господарським способом, проведена генеральна реконструкція подвір’я, побудовано їдальню, майстерню, приміщення для спальних кімнат для дітей групи продовженого дня, ігровий майданчик, тир, профцентр. Школа перейшла на кабінетну форму навчання. У ці роки школа мала 30 га землі, кролеферму, вирощувала свиней, мала свій пташник та шефствувала над колгоспним, працював невеликий цех по вирощуванню шампіньйонів; квітами пломеніло шкільне подвір’я , доброю практичною школою для юннатів була шкільна теплиця, господаркою якої була вчитель біології Чуєва Галина Петрівна.

 Народна освіта готувала реформу початкової школи. За завданням Міністерства освіти Павлоградський район і місто Калуш розпочали експериментальну роботу по переходу з чотирьохрічного навчання на трирічне. Програми та підручники випробували вчителі Вербківської СШ Кириченко Г.П. і Олексієнко В.О.

 8 серпня 1977 року. Цей день назавжди залишився в пам’яті випускників Вербківської СШ – їх було 45, 9 з них – медалістів. Вони стали ініціаторами руху «Всім классом – в колгосп». 12 нових тракторів – такий подарунок було вручено ініціаторам почину 1977 року.

 80-90 роки. У школі запрацював перший в районі лінгафонний кабінет, школа – бронзовий призер ВДНГ з трудового навчання, нагороджена Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

 За період роботи Вербківської СШ її очолювали Писаренко Микола Митрофанович, Заброда Федір Іванович, Білий Олександр Васильович, Білий Василь Якимович, Безрук Катерина Пилипівна, Васильченко Марія Петрівна, Петриченко Ніна Іванівна, Холоденко Любов Пилипівна. Звання Заслужений учитель України одержали Шинкаренко Марія Макарівна, Білий Василь Якимович.

Школа не тільки писала свою історію, але й нараховувала собі літа.

Приміщення школи з 1996 року було в аварійному стані: фундамент просів внаслідок підробки шахт, сирі холодні кабінети не відповідали санітарним нормам.

 Завдяки активній позиції директора школи Холоденко Л.П. до участі в долі школи був залучений випускник школи екс-міністр з надзвичайних ситуацій Рева Г.В. Саме з його пропозиції питання про реконструкцію школи було поставлено на засіданні Кабінету Міністрів України, де й було виділено один мільйон гривень для Вербківської школи.

З листопада 2003 року по січень 2004 року школа працювала в особливому режимі: навчальний процесс не зупинявся і одночасно проводилася реконструкція правого крила школи. 12 січня 2004 року красуня школа зустріла своїх дітей. У жовтні цього ж року школа переведена на газове опалення.

Вербківська середня школа – одна з найбільших у Павлоградському районі. З 47 вчителів 7 учителів – методистиів, 4 – старших учителя, 18 – нагороджені нагрудним знаком «Відмінник освіти України». . До послуг учнів їдальня, 22 навчальних кабінети, бібліотека, 2 комп’ютерних класи.

Педагогічне кредо школи : «У школу з радістю, із школи з гордістю»

З метою розвитку творчих здібностей учнів, задоволення їх інтересів і нахилів працюють гуртки: вокально-хореографічний, туристичний, спортивні секції, факультативи, проводиться індивідуальна робота з обдарованими дітьми.

Більша частина вчителів успішно засвоїла Програму «Intel» Навчання для майбутнього, активно втілює інтерактивні проекти при викладанні навчальних предметів. Упроваджуючи педагогічні інновації, створюючи авторські програми, педагогічний колектив досягає певних успіхів.

Упродовж 8 років школа бере участь у Міжнародних виставках навчальних заходів, відзначена дипломами.

За час існування середньої школи понад 100 випускників за відмінні успіхи в навчанні нагороджені золотими та срібними медалями. Успішно закінчивши навчання, значна частина випускників поверталася в рідне село вчителями, медичними працівниками, спеціалістами сільського господарства.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner