baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

До Міністерства енергетики та вугільної промисловості України протягом останнього часу надходять численні запити стосовно забезпечення населення регіонів скрапленим газом. Повідомляємо, що закупівлю спеціалізованими суб’єктами господарювання скрапленого газу для побутових потреб населення обслуговуваних ними областей забезпечена шляхом спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення, які відбуваються відповідно до умов Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2011 №1064 «Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу». Відповідно до п. 4 Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, затвердженого зазначеною постановою, а також рішення Міненерговугілля (наказ від 11.06.2013 №349), Товарну біржу Перша незалежна біржа» (далі — Біржа) визнано переможцем конкурсу з визначення бірж для організації та проведення аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку, скрапленого газу, у тому числі спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення. Отже, ця біржа має праву на організацію та проведення аукціонів з продажу скрапленого газу, зокрема і спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для побутових потреб населення. За наявною у Міненерговугілля інформацією, офісні приміщення Біржі опечатано, зв’язку з її керівництвом нема, інформації щодо зміни приміщення та наявності відповідного технічного забезпечення Біржею не надано, а аукціонний комітет не має змоги ухвалити рішення про проведення чергового аукціону. Тобто, наразі немає можливості організовувати аукціони, зокрема і спеціалізовані аукціони з продажу скрапленого газу для побутових потреб населення. Міненерговугілля опрацьовує шляхи подолання зазначеної проблеми.

Так, листом від 24.03.2013 № 01/31-0478 Міненерговугілля повідомило Товарну біржу «Перша незалежна біржа» про розірвання з нею Договору № 1 про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку, скрапленого газу. Водночас ухвалено рішення про оголошення конкурсу з визначення бірж для організації та проведення аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку, скрапленого газу, у тому числі спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення. Наказом від 11.04.2014 № 296 затверджено склад конкурсної комісії.

Конкурсною комісією, відповідно до вимог пункту 11 Порядку організації та проведення біржових аукціонів а продажу нафти сирої, газового конденсату і скрапленого газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2011 № 1064, у газеті «Урядовий кур’єр» 08.05.2014 опубліковано оголошення про конкурс з визначення біржі для організації та проведення аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку та конкурс з визначення біржі для організації та проведення аукціонів з продажу скрапленого газу, у тому числі спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення. Конкурс призначено на 12.06.2014.

Водночас, з метою забезпечення належної реалізації скрапленого газу для потреб населення та прозорості спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу, Міенерговугілля розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу».

Запропоновані зміни та доповнення до проекту постанови, зокрема, сприятимуть недопущенню у подальшому нецільового використання реалізованого на аукціоні скрапленого газу, оскільки спеціалізовані підприємства з реалізації скрапленого газу для потреб населення отримуватимуть за пільговою ціною обсяг даного енергоресурсу відповідно до встановлених за погодженням з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними державними адміністраціями, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями лімітів скрапленого газу, необхідного для повного задоволення потреб населення. Понадлімітний обсяг скрапленого газу придбаватиметься за комерційною ціною.

У Міненерговугілля триває опрацювання зауважень та пропозицій, наданих Мінекономрозвитку та Мінфіном до зазначеного проекту постанови.

Після узгодження зауважень та отримання висновку Мінюсту — проект постанови вноситиметься на розгляд Уряду.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner