baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Моєму сину скоро виповнюється 60 років, але він часто хворів, тому постійної роботи не мав. Як йому призначити пенсію за віком? 

Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Для визначення права на призначення пенсії, Вашому сину необхідно звернутись до управління Пенсійного фонду України в м Павлограді та Павлоградському районі ( пр .Шахтобудівників, 5) із документами, що посвідчують особу та документами про набутий страховий стаж.

Одночасно повідомляємо, що згідно із статтею 24 Закону, страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду України відповідно до вимог Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (на підставі трудової книжки, військового квитка, довідок про роботу, навчання тощо).

 

Що відбудеться, якщо інформації; про сплату страхових внесків за останні місяці роботи немає?

• У разі відсутності інформації про сплату страхових внесків у Пенсійний фонд України за останні місяці роботи орган, який призначає пенсію, розглядає подані документи й ухвалює рішення щодо призначення пенсії без урахування вказаного періоду, а після надходження даних про сплату страхових внесків здійснюють перерахунок пенсії з урахуванням цього періоду з часу призначення пенсії.

• В аналогічному порядку здійснюють перерахунок пенсії, якщо на час її призначення немає даних про середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки України, за попередній рік. При цьому якщо після перерахунку пенсії її розмір зменшився, виплату пенсії в новому розмірі здійснюють із місяця, наступного за місяцем, у якому Пенсійний фонд України повідомив про розмір середньої заробітної плати пра­цівників, зайнятих у галузях економіки України.

 

Як засвідчують визнання особи інвалідом?

• Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчують випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.

• Якщо дитину визнано дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, подають висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шести річного віку або відповідно інвалідом з дитинства до вісімнадцятирічного віку.

 

М.Сєрських – заступник начальника управління

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner