baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Управління Пенсійного фонду України в м.Павлограді та Павлоградському районі

Управління Пенсійного фонду України в м. Павлограді та Павлоградському районі надає відповіді на запитання, які надійшли під час проведення « гарячої» телефонної лінії. На запитання громадян відповідає заступник начальника управління Сєрських Марина Петрівна.

Запитання 1. Олена К, 21 рік, с. Троїцьке

Я отримую пенсію у зв’язку з втратою годувальника, як кругла сирота. Чи буде продовжуватися виплата пенсії до 23 років в разі одруження?

Чинним законодавством передбачено, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника дітям-сиротам виплачується до досягнення ними 23 років незалежно від факту навчання та перебування на утриманні померлих годувальників.

Виплата зазначеного виду пенсії круглим-сиротам не припиняється і у зв’язку з їх одруженням чи народженням своїх дітей.

Звертаємо увагу, що дітям, які стали інвалідами до досягнення 18 років, пенсія у зв’язку з втратою годувальника виплачується і після досягнення 23 років.

 

Запитання 2.Галина В., 46 років, м.Павлоград

Чи зараховується період навчання в медичному училищі до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років?

Згідно з пунктом  “е” статті 55 Закону України ”Про пенсійне забезпечення” право на пенсію за вислугу років мають працівники охорони здоров’я при наявності спеціального стажу роботи від 25 років до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04.11.1993  затверджено перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад,  робота на яких  дає право на пенсію за вислугу років.

Час навчання у професійно-технічних навчальних закладах, вищих навчальних закладах до спеціального стажу роботи не зараховується.

Натомість періоди навчання (за денною формою) у професійно-технічних, вищих навчальних закладах до 01.01.2004 зараховуються до страхового стажу на підставі підтверджуючих документів (атестат, диплом, довідка). А з 01.01.2004 страховий стаж обчислюється за умови сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що передбачено нормами статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” .

 

Запитання 3. Світлана К, 53 роки

Чи мають право на пенсійне забезпечення громадяни України, які зареєстровані в Україні, але тимчасово проживають за кордоном?

 

Відповідно до ст.313 Цивільного кодексу України фізична особа має право на свободу пересування.

Громадяни України, які зареєстровані в Україні, але тимчасово проживають за кордоном, мають право на пенсію за віком при досягненні пенсійного віку та за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Керуючись п.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в разі перебування особи за межами України заява про призначення пенсії може бути подана через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем реєстрації заявника.

В разі вчинення довіреності за кордоном, довіреність має бути легалізована в консульській установі або засвідчена штампом апостиля компетентним органом держави, в якій документ складений.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner