baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Законом України «Про місцеві державні адміністрації» (стаття16 п.10) передбачено здійснення державного контролю за охороною праці місцевими державними адміністраціями. Ці функції покладено на  управління праці та соціального захисту населення, яке надає методичну допомогу з питань охорони праці, здійснює аналіз та узагальнення інформації, проводить профілактичну роботу з питань невиробничого травматизму.

Управлінням з січня по квітень 2014 року  проводилась відповідна робота  щодо захисту прав працівників з питань охорони праці на підприємствах, установах, організаціях району. За даний період було перевірено 7 підприємств, установ, організацій Павлоградського району, з них з шкідливими умовами праці 5 підприємств. За результатами проведених перевірок було виявлено   14 порушень. Одним із основних порушень є  не виконання  постанови КМУ від 01.08.1992 року № 442  «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці». Мають місце випадки, коли підприємства зі шкідливими умовами праці не проводять атестацію робочих місць.

Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Нагадуємо керівникам підприємств, організацій та установ району, що з 13.06.2012 р. вступив в силу Закон України №4714-ІV «Про внесення зміни до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про працю». Цим законом передбачена відповідальність за порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення у вигляді накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

На виконання вимог Закону України „Про охорону праці ” п.10 ст.16, з метою забезпечення реалізації державної політики у сфері  охорони праці населення, при перевірці підприємств також зверталась увага на проведення закупівлі та видачі спецодягу, миючих засобів, проходження навчання з питань охорони праці, наявність діючих колективних договорів та інші питання.

За результатами перевірок кожному керівнику  з метою створення належних безпечних умов праці  рекомендовано вжити заходи щодо усунення  вказаних порушень.

На управління соціального захисту покладені повноваження  щодо реєстрації колективних договорів. В районі діє 108 колективних договорів. Протягом січня – квітня 2014 року  укладено 10 колективних договір.

Підприємства, установи, організації усіх форм власності, при укладанні колективних договорів передбачають фінансування заходів з питань охорони праці в обсягах передбачених законодавством, а саме:

—                 підприємства, які утримуються за рахунок бюджету не менш  0,2% від фонду оплати праці;

—       інші підприємства не менш 0,5% від суми реалізованої продукції.

Управлінням проведено аналіз використання підприємствами району коштів на охорону праці.

На виконання статті 19 Закону України «Про охорону праці» підприємствами, установами, організаціями Павлоградського району за І квартал 2013 року  були заплановані та витрачені кошти на заходи щодо охорони праці  у сумі — 247,8 тис. грн.,  протягом І кварталу 2014 року —    57,2 тис. грн. У порівнянні з відповідним періодом 2013 року (247,8 тис. грн..) відбулось зменшення витрачення коштів на охорону праці на суму 190,6 тис. грн., або на 76,9%. Зменшення суми відбулось у зв’язку  з припиненням дії підприємства ЦЗФ «Павлоградська».

Управління тісно співпрацює з  Фондом  соціального страхування  від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України   в  м. Павлограді, проводить роботу з керівниками підприємств району щодо направлення спеціалістів з питань охорони праці на навчання,  перенавчання.  Так, на 2014 рік заплановано провести навчання 110 спеціалістів з питань охорони праці.

Щомісячно ведеться аналіз випадків виробничого травматизму на підприємствах Павлоградського району. Протягом 2013 року був зареєстрований 1 випадок виробничого травматизму. Протягом І кварталу 2014 року нещасні випадки на підприємствах району  не зафіксовані. У порівнянні з відповідним періодом 2013 року зростання випадків травматизму виробничого характеру не відбулось. Питання випадків виробничого травматизму постійно розглядаються на засіданні координаційної ради з питань безпечної життєдіяльності населення Павлоградської райдержадміністрації.

На території району діє соціальна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Павлоградському районі на 2014-2014 роки. Головною метою програми є комплексне розв’язання проблем у сфері охорони праці, формування безпечного та здорового виробничого середовища, мінімізація ризиків виробничого травматизму, професійних захворювань і аварій на виробництві. З метою реалізації програми визначено пріоритетні напрями та заходи, а також відповідальних за дотримання термінів їх виконання, джерела та обсяги фінансування з поділом на відповідні періоди.

З метою привернення уваги суспільства, підприємств, громадських організацій до забезпечення належних умов праці громадян, в районі щороку в рамках Всесвітнього дня охорони праці проводиться Тиждень охорони праці.

Начальник управління                                                                                                                                           Л.В.Косарук

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner