baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
З 01 квітня 2014 року платники податку на прибуток повинні оподатковувати отриманий прибуток від діяльності за ставкою 18%.
Платники, які звітують щоквартально, зобов’язані за перший квартал    2014 року подати податкову декларацію з податку на прибуток та нарахувати податок на прибуток за ставкою 16%.
Звітуючи за другий квартал 2014 року платникам необхідно застосовувати ставку податку на прибуток вже в розмірі 18%.
Платники податку на прибуток у яких базовим податковим періодом є календарний рік під час проведення нарахувань повинні враховувати зміни законодавства та застосовувати ставку податку на прибуток в розмірі 16% — за перший квартал 2014 року та 18% — з 01.04.2014 року.
(Закон України від 27.03.2014 № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»).
 
Декларування та оподаткування доходів за процентами по депозитах
До загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку включається дохід у вигляді дивідендів, виграшів, призів, процентів (крім процентів у сумі, що не перевищує в рік сімнадцять прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановлених законом на 1 січня звітного податкового року (в 2014 році ця сума становить 20 706,00 грн.).
При цьому банківська установа не здійснює утримання та перерахування податку із суми доходу у формі процентів, а податок сплачується фізичною особою самостійно за результатами подання річної податкової декларації.
Тож громадяни, які мають відкриті рахунки в банках повинні декларувати суми процентів, що перевищують 20 706,00 грн.
Вказана зміна набуває чинності з 01 липня 2014 року.
(Закон України від 27.03.2014 № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»).
 
Ставки податку на додану вартість
Протягом 2014 року діятиме ставка з податку на додану вартість в розмірі 20%.
Для операцій з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України ставка податку на додану вартість встановлюється від бази оподаткування в розмірі 7%.
Не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України, вивезення за межа митної території України незалежно від обраного митного режиму товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро у несупроводжуваному багажі, на адресу одного одержувача в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях.
Вказана зміна набуває чинності з 01 квітня 2014 року.
(Закон України від 27.03.2014 № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»).
 
Про акцизний податок
Згідно з Законом України від 27.03.2014 №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» акцизне зобов’язання зі сплати акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво підвищується на:
— пиво — із 0,87 грн. до 1,24 грн. за літр;
— вермути та кріплені вина — із 2,86 грн. до 3,58 грн. за літр;
— вина ігристі — з 4,16 грн. до 5,2 грн. за літр;
— спирт, спиртові дистиляти, алкогольні напої -з 56,42 грн. за літр 100% спирту до 70,53 грн. за літр 100% спирту.
Зміна ставок акцизного податку на пиво набуває чинності з                                  1 травня 2014 року, на спирт і спиртні напої — з 1 вересня 2014 року.
Ставки акцизного податку збільшуються на:
— сигарети без фільтра — з 77,5 грн. за 1 тис. шт. до 96,88 грн. за 1 тиc. шт.;
— сигарети з фільтром — з 173,2 грн. за 1 тис. шт. до 216,5 грн. за 1 тис. шт.;
— тютюнову сировину, тютюн, його замінники, тютюнові екстракти та есенції, сигари і сигарили — з 217,6 грн. за 1 кг до 272 грн. за 1 кг.
Мінімальне акцизне податкове зобов’язання із сплати акцизного податку на тютюнові вироби зросте на:
— сигарети без фільтра — з 101,6 грн. за 1 тис. шт. до 127 грн. за 1 тис. шт.:
— сигарети з фільтром — з 231,7 грн. за 1 тис. шт. до 289,63 грн.                         за 1 тис. шт.
Зміна ставок акцизного податку на тютюнові вироби набуває чинності з           1 липня 2014 року.
 
Чи має право скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитом один із членів сім’ї, якщо позичальник знаходиться у декретній відпустці?
Платник податку на доходи фізичних осіб має право отримати податкову знижку на частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, фактично сплачених протягом звітного податкового року.
Якщо будинок (квартира, кімната) купується за рахунок іпотечного житлового кредиту, частина суми процентів, що включається до податкової знижки платника податку — позичальника іпотечного житлового кредиту, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку протягом звітного податкового року в рахунок його погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки.
Таке право виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначені платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.
Тобто, право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту.
Для використання права на податкову знижку до декларації про майновий стан та доходи за 2013 рік слід додати довідку від податкового агента про нараховану заробітну плату у 2013 році; документи, які підтверджують отримання іпотечного кредиту та сплату відсотків за користування; документи, які підтверджують місце проживання позичальника.
 
 
Прес-служба Головного управління Міндоходів
у Дніпропетровській області 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner