baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

        Традиційно вона була й залишається провідним регіоном своєї держави, а її економічний розвиток значною мірою визначає загальну ситуацію в країні. Здобутки Дніпропетровської області з багатьох показників кращі в Україні, нині тут успішно відроджується її історичне минуле, духовне й культурне життя.

Ми горді тим, що маємо багаті природні ресурси, родючі землі, вдале географічне положення, потужну промисловість, сільське господарство, високорозвинену транспортну й фінансову системи, інші суттєві складові, які активно працюють і в подальшому ще більш успішно будуть працювати на розвиток нашого регіону. Надійно підтримуємо найтісніші зв’язки з основними світовими ринками, успішно розвиваємо міжнародні відносини з країнами світу, Європи та СНД.

Цього року Дніпропетровщина відзначає свій 82-й День народження. Останній рік  був непростим – в усіх відношеннях, але Дніпропетровщина з честю витримала всі випробування.

Наш регіон ні на хвилину не зупинявся у своєму розвитку. Вдалося зберегти і зміцнити позиції промислового лідера країни, лідера у сфері соціального розвитку. Вперше за роки незалежності Дніпропетровщина протягом п’яти місяців утримувала перше місце в країні за обсягами реалізації промислової продукції. Приріст прямих іноземних інвестицій в порівнянні з минулим роком збільшився вдвічі. Розвивається соціальна інфраструктура, освіта, медицина. Проводиться реконструкція і будуються нові дитсадки, школи, амбулаторії, об’єкти житлово-комунального господарства.

Створюються нові, сучасні соціальні системи  патріотичного виховання, молодіжної політики, освіти. Все це – результат роботи більше 3-х  мільйонів жителів регіону. Це запорука подальшого розвитку нашого регіону!

За останні 2 роки промисловість області показує жваву динаміку зростання обсягів виробництва після Всесвітнього економічного кризи: 2010 рік – 16,1%, 2011 рік – 5,4%, 2012 рік – 2,2%. У 2013 році підприємства ГМК, вийшовши на свої докризові показники, зберігали зростання обсягів виробництва.

В області реалізується ряд спільних проектів “Дніпроважмаш”,                    “КБ “Південне” ім. М.К. Янгеля” та “ПМЗ ім . О.М.Макарова” з виробництва ракетоносіїв космічного призначення “Циклон 4”, а також Україна – Бразильський проект “Алькантара Циклон Спейс” – запуск супутників з космодрому Алькантара в Бразилії. За цей рік проведено 3 успішних пуски ракет, а також два запуски ракет “Антарес” у яких використовувалися в тому числі і щаблі нашого виробництва.

Наприкінці жовтня Віце-прем’єр-міністр України Олександр Юрійович Вілкул відкрив центр інноваційних технологій “Парк ракет”. Центр вже став регіональною визначною пам’яткою. У травні  2013 року на Павлоградському хімічному заводі відкрито об’єкт утилізації корпусів ракет і цех з виготовлення стабілізуючих розчинів. Ці об’єкти побудовані в рамках міждержавних домовленостей між Україною і США, і дозволять до 2016 року завершити утилізацію всіх наявних корпусів ракет. Також пройшло відкриття першого в Україні сучасного заводу з виробництва преміксів концентратів і комбікормів потужністю 36 тис. тонн на рік. Дане підприємство забезпечить потреби не лише України, а й завдяки високій якості продукції буде експортувати в країни Європи і світу.

Відкрито 2 сучасні сонячні електростанції, які дозволять забезпечити екологічно чистою електроенергією близько 2 тис. господарств. Дніпропетровська область має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі.                        За підсумками 9 місяців експорт перевищує імпорт практично в два рази або на 3,6 млрд. дол. Очікується обсяг експортних операцій на рівні                                    10,5 млрд. дол. Завдяки зростанню економіки та притоку інвестицій, рівень середньомісячної заробітної плати в регіоні зріс на 6,5 %, склав 3312 грн..             При цьому на підприємствах базових галузей економіки, насамперед ГМК, середня зарплата перевищила 4000, а на багатьох і 5 тисяч гривень. Триває реалізація великих інфраструктурних проектів Дніпропетровського регіону. Найбільшим з таких проектів є відновлення будівництва Дніпропетровського метрополітену. У липні у 2013 року підписано договір про фінансування проекту з ЄБРР на 152 млн. євро, а у вересні 2013 року отримано згоду на фінансування від Європейського інвестиційного банку ще на 152 млн. євро.

Нова інфраструктура забезпечує підвищення логістичного потенціалу області, комфортність і безпеку пересування, поліпшення екології. Один з найважливіших економіки регіону – сільське господарстві. Цього року аграрії зібрали рекордний для області врожай зернових – 3,7 млн. тонн. Цьому сприяли не тільки сприятливі погодні умови, а й модернізація даної галузі. Використовуються новітні досягнення в сфері селекції насіння, впроваджуються нові сорти зернових – з підвищеною продуктивністю і стійкістю до несприятливих погодних умов, підвищується родючість ґрунтів шляхом оптимізації структури посівних площ. В 2013 році агрогосподарства закупили 843 одиниці техніки. Потужності переробної промисловості в АПК зросли за останні три роки на 50%.

Активно розвивається і харчове виробництво, йде зростання виробництва м’яса, ковбасних виробів, масла. Позитивно розвивається тваринницький сектор. Сільське господарство, поряд з гірничо-металургійним комплексом, стає одним з локомотивів розвитку Дніпропетровщини. Досвід минулих років показав: аграрний сектор – це перспективний економічний кластер.

Дніпропетровська область є пілотним регіоном з поліпшення якості медичного обслуговування. На Дніпропетровщині створена і функціонує перша в Україні комплексна система перинатальної допомоги. В 2013 році була відкрита перша черга радіологічного корпусу в місті Дніпропетровськ, вартість даного проекту більше 236 млн. грн. Радіологічний корпус оснащений найсучаснішим обладнанням і дозволяє надавати послуги онкохворим на рівні передових країн Європи.

В області продовжується формування мережі центрів первинної медико-санітарної допомоги. Вже відкрито 15 амбулаторій і на початок 2014 року мережа складає 401 амбулаторію. Для поліпшення якості надаваних послуг були проведені ремонти в існуючих амбулаторіях на загальну суму понад
6,5 млн. грн., а також закуплено медичне обладнання на суму 7 млн. грн. Триває модернізація вторинної медичної допомоги в області, яка ведеться з 2012 року, з моменту коли установи охорони здоров’я, що надають вторинну медичну допомогу, були прийняті на обласний бюджет. Це дозволило збільшити фінансову підтримку на медикаменти, харчування більш, ніж в
2 рази.

Всі учні і вчителі в сільській місцевості забезпечені безкоштовним підвозом “шкільними автобусами”. Важливу роль у розвитку освіти відіграють інформаційні технології. Тому ведеться активна робота зі створення єдиної електронної освітнього середовища. Створено мережу з 50 сайтів управлінь і відділів освіти, 972 електронних сайти загальноосвітніх закладів та 755 сайтів наших садочків та інших дошкільних установ. Створені раніше інтернет-ресурси – такі як електронна бібліотека, школа для обдарованих дітей, для дітей з особливими потребами та багато інших, наповнюються навчальними матеріалами і розширюють коло користувачів. Вчителі також мають можливість обмінюватися своїм досвідом через створені ресурси. На це спрямований проект “Школа, відкрита для всіх”. У регіоні впроваджуються кращі світові стандарти в соціальній сфері. Зокрема, масштабний проект “Родина для дитини”. Завдяки розвитку сімейних форм виховання, кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатах області скорочено майже вдвічі.

За останні роки  на Дніпропетровщині вже створено 130 дитячих будинків сімейного типу та 387 прийомних сімей. Наша область стала одним з лідерів в Україні щодо забезпечення літнього відпочинку та оздоровлення дітей. Особливістю літньої оздоровчої кампанії в регіоні в 2013 році  став Тур здорового способу життя ініційований головою Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитром Колесніковим, який проводився в рамках регіональної програми “Міцне здоров’я – успішне життя”. Протягом місяця волонтери-спортсмени проводили в дитячих таборах майстер-класи та заняття щодо здорового способу життя, формуючи у наших дітей нову, правильну модель ставлення до свого здоров’я. У кожному місті та районі реалізуються проекти “Турбота”, “Ветеран”, “Здоров’я літніх людей” та інші. У регіоні створені умови для оздоровлення і лікування ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної війни.

Одним з найбільш важливих досягнень у сфері ЖКГ минулого року став повний перехід Вільногірська на автономне опалення. Тепер понад 9 тисяч квартир та установ забезпечені опаленням такого типу.

Реалізується ряд інфраструктурних проектів:

будівництво та ж / д станції “Роковата” у Кривому Розі;

газопроводів в Межівському та Солонянському районі;

заміна безнапірних швидкісних фільтрів на очисних спорудах Аульського водоводу;

будівництво полігону ТПВ у Васильківському районі.

У Криворізькому і Петропавлівському районах реалізовані проекти та у сфері водопостачання , завдяки чому більше 8 тис. людей тепер також мають у своїх будинках якісну воду.

Протягом останніх років було скоєно якісний прорив у сфері діалогу між владою і суспільством. На сьогоднішній день можна сміливо говорити про те, що кожен житель регіону, кожна громадська організація мають всі можливості для того, щоб звернутися до влади зі своїми проблемами та пропозиціями і – що головне – бути почутими владою. Свою ефективність довів регіональний проект “Гаряча лінія Дмитра Колєснікова”.

Регіон став повноправним членом Асамблеї європейських регіонів.                На початку 2013 року Дніпропетровської області було присвячено слухання в Європарламенті, а вже в квітні Дніпропетровщина проводила Асамблею Європейських регіонів. В 2013 році культурна спадщина – Петриківський розпис включена ЮНЕСКО до Списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Завдяки ініціативам та підтримці Голови Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитра Колеснікова на Дніпропетровщині почали діяти нові інноваційні соціальні програми, а саме:

регіональна програма – Стратегія розвитку молодіжної політики в регіоні на період до 2020 року та «Голос Ветерану», спрямований на увіковічення подвигу Українського народу в роки Великої вітчизняної війни.

Робляться кроки до створення системи проходження студентами вузів виробничої практики та стажувань на базі структурних підрозділів обласної державної адміністрації, відповідний меморандум підписаний з керівниками вузів Дніпропетровщини. Ця система дасть можливість формувати і поповнювати регіональний кадровий резерв, відкривати молодим людям можливість почати свою кар’єру на державній службі, а в кінцевому підсумку – сприятиме зміцненню іміджу Дніпропетровщини як всеукраїнської кузні кадрів. Дніпропетровщина сильна своїми патріотичними традиціями. Через багато років, відновлено традицію проведення військових парадів до Дня Перемоги. Наприкінці жовтня 2013 року проведена масштабна реконструкція історичного бою “Битви за Дніпро”, ця подія ще раз підкреслила “Ніхто не забутий, ніщо не забуте”. З нагоди 70-річчя битви за Дніпро державними нагородами були відзначені 18 ветеранів, 190 учасників форсування Дніпра отримали засновані обласною владою спеціальні медалі за участь у цій історичній події. Також ветерани отримали в подарунок соціальну банківську картку на 4 тис. грн.

Регіон має  багато позитивних досягнень, котрі стануть основою для подальшого розвитку нашої області.

У роки незалежності Дніпропетровщина залишилася вагомим центром політичного впливу, належачи до групи найбільш динамічних та впливових українських регіонів. Вихідці з Дніпропетровщини неодноразово очолювали уряд нашої держави.

Сучасне керівництво Дніпропетровської області здійснює рішучі кроки у справі реформування економіки, підвищення соціальних стандартів життя населення. Свідченням цього є впровадження в регіоні нових стандартів освіти, втілення в життя пілотного проекту з реформування галузі охорони здоров’я, поліпшення соціальної інфраструктури регіону, що, зокрема, знайшло вияв у будівництві об’їзної дороги навколо обласного центру тощо. Разом з усією країною область наполегливо долає наслідки світової економічної кризи останніх років і поступово виходить на шлях інноваційного розвитку.

Значний науково-технічний та освітній потенціал, багатогалузева про-мисловість, аграрно-промисловий та будівельний комплекси, розвинутий транспорт і зв’язок, а головне наш «золотий фонд» – працьовиті й патріотичні мешканці рідної Дніпропетровщини – надійна запорука того, що наша область завжди буде вагомим чинником подальшої демократизації, соціально-економічного та культурно-освітнього піднесення незалежної України.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner