baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

1. Поняття «громадське об’єднання» («громадська організація», «громадська спілка»)

Право громадян на свободу  об’єднання  є  невід’ємним  правом людини, закріпленим  Загальною  декларацією  прав    людини,    і гарантується Конституцією   та  законодавством України. 

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про громадські об’єднання» від                    22 березня 2012 року № 4572-VІ (надалі – Закон), громадське об’єднання — це добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Громадське об’єднання за організаційно-правовою формою може бути утворено як громадська організація або громадська спілка.

Громадська організація — це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Громадська спілка — це громадське об’єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.

 

2. Порядок утворення громадського об’єднання

Відповідно до ст. 9 Закону утворення громадського об’єднання здійснюється на установчих зборах його засновників та оформлюється протоколом (див. додаток 1).

Протокол установчих зборів громадського об’єднання має містити відомості про:

1) дату та місце проведення установчих зборів;

2) осіб, які брали участь в установчих зборах у вигляді реєстру осіб, які брали участь в установчих зборах (див. додаток 2);

3) рішення про утворення громадського об’єднання із зазначенням мети (цілей) його діяльності;

4) рішення про визначення найменування та за наявності — скороченого найменування громадського об’єднання;

5) рішення про затвердження статуту громадського об’єднання;

6) рішення про утворення (обрання) керівника, органів управління громадського об’єднання відповідно до затвердженого статуту;

7) рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадське об’єднання у правовідносинах з державою та іншими особами і вчиняти дії від імені громадського об’єднання без додаткового уповноваження (далі — особа, уповноважена представляти громадське об’єднання), — для громадського об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи, якщо утворення (обрання) органів управління не передбачено рішенням про утворення такого об’єднання;

8) рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, — для громадського об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

Юридична особа приватного права бере участь в утворенні громадської спілки через свого керівника або іншого уповноваженого представника, який діє на підставі довіреності на вчинення дій щодо утворення громадської спілки.

У разі утворення громадського об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи, рішення, передбачені пунктами 5 та 6, приймаються, якщо наявність статуту та/або утворення (обрання) органів управління передбачено рішенням про утворення такого об’єднання.

У протоколі установчих зборів можуть зазначатися відомості і про інші прийняті на цих зборах рішення стосовно утворення та/або діяльності громадського об’єднання.

Особа може бути обрана керівником, обрана до складу керівного органу громадського об’єднання, визначена особою, яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, або визначена особою, уповноваженою представляти громадське об’єднання, за наявності її особистої згоди.

ВАЖЛИВО! Протокол установчих зборів підписується головуючим та секретарем зборів.

Громадські об’єднання реєструються або повідомляють про своє утворення у порядку, передбаченому Законом, протягом 60 днів з дня проведення установчих зборів.

Дії від імені незареєстрованого громадського об’єднання або громадського об’єднання, повідомлення якого не прийнято в установленому Законом порядку, крім дій, пов’язаних з реєстрацією такого об’єднання або повідомленням про його утворення, забороняються.

Вищезазначені вимоги застосовуються також щодо рішень стосовно створення нового громадського об’єднання, які приймаються у зв’язку з реорганізацією громадського об’єднання.

ВАЖЛИВО! Невід’ємною частиною протоколу установчих зборів громадського об’єднання є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (див. додаток 2), в якому обов’язково зазначаються відомості:

1) щодо фізичних осіб — прізвище, ім’я та по батькові особи, дата народження, а для іноземців та осіб без громадянства також дані національного паспорта або документа, що його замінює. Дані про особу засвідчуються її особистим підписом;

2) щодо юридичних осіб — повне найменування, ідентифікаційний код, юридична адреса, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка уповноважена брати участь в установчих зборах. Ці дані засвідчуються підписом особи, уповноваженої брати участь в установчих зборах.

 

3. Порядок реєстрації громадського об’єднання

Громадське об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи, підлягає реєстрації в порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», з урахуванням особливостей, установлених Законом України «Про громадські об’єднання».

Реєстрація громадського об’єднання здійснюється безоплатно органами виконавчої влади, на які відповідно до законодавства покладені повноваження з питань реєстрації громадських об’єднань (далі – уповноважений орган з питань реєстрації), за місцезнаходженням громадського об’єднання.

Таким чином, у разі  місцезнаходження громадського об’єднання у                   м. Павлограді та Павлоградському районі, реєстрація такого громадського об’єднання здійснюється реєстраційною службою Павлоградського міськрайонного управління юстиції.

Для реєстрації громадського об’єднання керівник або особа (особи), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, протягом 60 днів з дня утворення громадського об’єднання подають (надсилають поштовим відправленням)  до уповноваженого органу з питань реєстрації за місцезнаходженням громадського об’єднання заяву за формою, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 14 грудня 2012 року № 1842/5 «Про затвердження форм документів, надання (надсилання) яких встановлено Законом України «Про громадські об’єднання», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 грудня 2012 року за № 2100/22412                          (див. додаток 4) , до якої додаються:

1) примірник протоколу установчих зборів, оформленого з дотриманням вимог Закону;

2) статут (у двох примірниках);

3) відомості про керівні органи громадського об’єднання із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові (за наявності), дати народження керівника, членів інших керівних органів, посади в керівних органах, контактного номера телефону та інших засобів зв’язку, а також зазначені відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, до яких додається письмова згода цієї особи, якщо така особа не була присутня нa установчих зборах (див. додаток 3);

4) заповнена реєстраційна картка форми № 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Заяву та документи, зазначені в п. 3 і 4, підписує керівник або особа (особи), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій.

ВАЖЛИВО! Справжність підпису зазначеної особи на заяві про реєстрацію громадського об’єднання засвідчується нотаріально.

Для реєстрації громадської спілки, крім документів, передбачених вище, подаються  документи, які містять відомості  щодо структури власності засновників – юридичних осіб та фізичних осіб – власників істотної участі цих юридичних осіб.

Документи, які відповідно до вимог закону подаються (надсилаються) до уповноваженого органу з питань реєстрації, мають бути викладені державною мовою.

ВАЖЛИВО! У разі неподання (не надсилання) документів для реєстрації громадського об’єднання протягом 60 днів з дня утворення таке громадське об’єднання не вважається утвореним.

На підставі поданих документів уповноважений орган з питань реєстрації протягом семи робочих днів з дня їх отримання приймає рішення про реєстрацію або про відмову у реєстрації громадського об’єднання, про направлення документів на доопрацювання чи про залишення документів без розгляду по суті.

 

4. Підстави, за яких допускається відмова у реєстрації громадського об’єднання

1) наявність у статуті та рішеннях, відображених у протоколі про утворення громадського об’єднання, положень, що не відповідають Конституції України, статті 4 Закону України «Про громадські об’єднання»;

2) порушення вимог ст. 7, 10 Закону України «Про громадські об’єднання»  (щодо засновників та найменування громадського об’єднання).

За відсутності  підстав для відмови у реєстрації громадського об’єднання, для направлення документів на доопрацювання, або для залишення документів без розгляду по суті, уповноважений орган з питань реєстрації у межах строку (7 робочих днів):

— приймає рішення у формі наказу про реєстрацію громадського об’єднання;

— вносить до Реєстру громадських об’єднань відомості про зареєстроване громадське об’єднання та забезпечує внесення відомостей про  зареєстроване громадське об’єднання як юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб —  підприємців;

— видає (надсилає рекомендованим листом з повідомленням про вручення) керівнику або особі (особам), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення  реєстраційних дій, виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – виписка  з Єдиного державного реєстру), свідоцтво про реєстрацію громадського об’єднання як громадської організації чи громадської спілки установленого Кабінетом міністрів України зразка (далі – свідоцтво про реєстрацію) та один примірник статуту з відміткою про реєстрацію.

За наявності підстав для відмови у реєстрації громадського об’єднання, уповноважений орган з питань реєстрації у межах строку                           (7 робочих днів),  приймає рішення у формі наказу про відмову у реєстрації.

Невід’ємним додатком до рішення є висновок за результатами правової експертизи, який має бути вмотивованим та містити вичерпні підстави відмови.

Копія рішення, видається (надсилається рекомендованим листом з повідомлення про вручення) керівнику або особі (особам), яка має право представляти громадське  об’єднання для здійснення реєстраційних дій, не пізніше наступного дня після його прийняття.  У разі прийняття рішення про відмову у реєстрації громадського об’єднання  з  підстави (порушення ст. 7, 10 Закону) копія рішення надсилається разом з одним примірником статуту та документами, що подавалися для проведення реєстрації такого об’єднання (крім документів, до яких висловлені зауваження).

 

5. Випадки, у яких приймається рішення про направлення документів на доопрацювання

Уповноважений орган з питань реєстрації у межах строку (7 робочих днів), приймає рішення у формі наказу про направлення документів на доопрацювання за наявності однієї або сукупності таких підстав:

невідповідність таких документів вимогам статей 8, 9 11 Закону (стосовно членів (учасників) громадського об’єднання,  порядку утворення та статуту);

виявлення у статуті громадського об’єднання положень, які суперечать Закону (крім статті 4) та іншим законам України;

порушення порядку створення громадського об’єднання як юридичної особи, встановленого законом:

а) наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як керівник, посадові особи інших керівних органів громадського об’єднання;

б) невідповідність відомостей, вказаних у реєстраційній картці на проведення державної реєстрації громадського об’єднання як юридичної особи, відомостям, зазначеним у документах, що подані для проведення реєстрації громадського об’єднання.

Висновок за результатами правової експертизи, який є невід’ємним додатком до  рішення, має містити вичерпні та вмотивовані (з посиланням на відповідні положення законів України) зауваження до поданих документів.

У разі прийняття рішення про направлення громадському об’єднанню поданих  документів на доопрацювання копія рішення видається (надсилається  рекомендованим листом з повідомленням про вручення) керівнику або особі (особам), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, не пізніше наступного дня після його прийняття, разом з одним примірником статуту та документами, що подавалися для проведення реєстрації такого об’єднання (крім документів, до яких висловлені зауваження у висновку).

 

6. Випадки, у яких приймається рішення про залишення документів без розгляду по суті

Уповноважений орган з питань реєстрації приймає рішення  про залишення документів без розгляду по суті за наявності однієї або сукупності таких підстав:

— документи подані не в повному обсязі;

— неповнота відомостей у поданих громадськими об’єднаннями документах, яку не можна усунути без прийняття рішення про залишення документів без розгляду по суті;

— документи подані особою, яка не має на це повноважень;

— документи подано з порушенням строку подання документів для реєстрації громадського об’єднання;

— громадське об’єднання в установлений частиною 19 ст. 12 Закону                    (6 місяців з дня отримання копії рішення) не подало до уповноваженого органу з питань реєстрації виправлених документів.

Уповноважений орган з питань реєстрації у межах строку (7 робочих днів), видає (надсилає рекомендованим листом з повідомленням про вручення) керівнику або особі (особам), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, копію рішення у формі наказу про залишення документів без  розгляду по суті, один примірник статуту та документи, що подавалися для проведення реєстрації громадського об’єднання.

 

7. Строк, передбачений для приведення документів громадського об’єднання у відповідність та повторного пред’явлення уповноваженому органу з питань реєстрації

Громадське об’єднання протягом шести місяців з дня отримання копії рішення про відмову у реєстрації громадського об’єднання з підстав (порушення вимог ст. 7, 10 Закону (стосовно засновників та найменування громадського об’єднання), про направлення документів на доопрацювання, залишення документів без розгляду по суті може усунути недоліки та подати документи уповноваженому  органу з питань реєстрації в порядку, визначеному ст. 12 Закону. У разі  виявлення у статуті громадського об’єднання положень, які суперечать цьому Закону та іншим законам України (крім випадків, зазначених у п.1 частини 10 ст. 12 Закону – не відповідність Конституції України), рішення про внесення змін до статуту  громадського об’єднання приймається в порядку, визначено ст. 9 Закону (утворення громадського об’єднання).

Уповноважений орган з питань реєстрації зобов’язаний протягом п’яти робочих днів з дня надходження документів після  усунення недоліків прийняти рішення про реєстрацію  громадського об’єднання та вчинити інші дії, передбачені частиною 11 ст. 12 Закону.

Громадське об’єднання, яке протягом шести місяців з дня отримання копії рішення про відмову у реєстрації громадського об’єднання з підстав, а саме, порушення вимог статей 7, 10 Закону (стосовно засновників та найменування громадського об’єднання), про направлення документів на доопрацювання, залишення документів без розгляду по суті не подало документи після усунення недоліків уповноваженому органу з питань  реєстрації в визначеному Законом порядку, не вважається утвореним.

Рішення, дії чи бездіяльність уповноваженого органу з питань реєстрації, прийняті (вчинені) на підставі цієї статті, можуть бути  оскаржені до суду в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України.

 

 

Додаток 1

ЗРАЗОК

 

ПРОТОКОЛ № 1

установчих зборів засновників ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ЛАСТІВКА»

«______»__________2013 року                                               місто Павлоград

 

Реєстр присутніх, які беруть участь в установчих зборах (додається).

Обрали: Головуючого на установчих зборах;

Секретаря для ведення протоколу установчих зборів.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1) Прийняття рішення про утворення громадської організації із зазначенням мети (цілей) її діяльності;

2) Прийняття рішення про визначення найменування та за наявності — скороченого найменування громадської організації;

3) Прийняття рішення про затвердження статуту громадської організації (не обов’язкове для громадських організацій, які створюються без статусу юридичної особи);

4) Прийняття рішення про утворення (обрання) керівника, органів управління громадської організації відповідно до затвердженого статуту (не обов’язкове для громадських організацій, які створюються без статусу юридичної особи);

5) Прийняття рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадську організацію у правовідносинах з державою та іншими особами і вчиняти дії від імені громадської організації без додаткового уповноваження (далі — особа, уповноважена представляти громадську організацію) — для громадської організації  без статусу юридичної особи;

6) Прийняття рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадську організацію для здійснення реєстраційних дій — для громадської організації  зі статусом юридичної особи.

 

У протоколі установчих зборів можуть зазначатися відомості і про інші прийняті на цих зборах рішення стосовно утворення та/або діяльності громадського об’єднання.

 

ВАЖЛИВО! особа може бути обрана керівником, обрана до складу керівного органу громадського об’єднання, визначена особою, яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій, або визначена особою, уповноваженою представляти громадське об’єднання, за наявності її особистої згоди.

 

Підписи:

Головуючий установчих зборів      ___________________________  ПІБ

Секретар установчих зборів    ______________________________ ПІБ.

 

 

Додаток 2

ЗРАЗОК

 

 

 

Додаток до протоколу № 1

установчих зборів засновників

ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ЛАСТІВКА»

від «_____»___________2013 року

 

Реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах

 

№ пп Для фізичних осіб — прізвище, ім’я та по батькові особи;

Для юридичних осіб — повне найменування

Для ф.о. — дата народження;

Для ю.о. — ідентифікаційний код, юридична адреса, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка повноважена брати участь в установчих зборах

для іноземців та осіб без громадянства також дані національного паспорта або документа, що його замінює Для ф.о. — особистий підпис; Для ю.о. — підпис особи, уповноваженої брати участь в установчих зборах

 

Підписи:

Головуючий установчих зборів      ___________________________  ПІБ

Секретар установчих зборів    ______________________________ ПІБ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

ЗРАЗОК

 

 

 

 

 

 

ВІДОМОСТІ

про керівні органи ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

«ЛАСТІВКА»

 

№ пп

прізвище, ім’я, по батькові (за наявності)

дата народження

посада в керівних органах*

контактний номер телефону та інші засоби зв’язку

відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій*

* додається письмова згода цієї особи, передбачена частиною шостою статті 9 Закону, якщо така особа не була присутня на установчих зборах.

 

 

 

ПІБ _______________________

Підпис особи (осіб), яка має право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

 

_________________________________

(найменування уповноваженого органу з питань реєстрації за місцезнаходженням громадського об’єднання)

 

ЗАЯВА

про реєстрацію громадського об’єднання*

____________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові керівника або особи (осіб), яка (які) має(ють) право ____________________________________________________________________

представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій)

 

подає(ють) документи на реєстрацію_____________________________________

(найменування громадського об’єднання, його

____________________________________________________________________

місцезнаходження)

 

Рішення про утворення громадського об’єднання та затвердження статуту прийнято на установчих зборах засновників ______________________________

(число, місяць, рік)

 

________________             __________             _____________________________

(дата)                                      (підпис)                               (прізвище, ім’я, по батькові)

* Заява подається (надсилається поштовим відправленням) керівником або особою(ами), яка (які) має(ють) право представляти громадське об’єднання для здійснення реєстраційних дій. Справжність підписів зазначених осіб підлягає нотаріальному засвідченню.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner