baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Голова Павлоградської райдержадміністрації В.М.Дуднік провів оперативну нараду із заступниками голови та керівником апарату РДА. Обговорено наступні питання:

  1. Виконання завдання по створенню нових місць в дитячих дошкільних закладах

2. Виконання програми В.Ф.Януковича «Україна для людей»: «Кожній дитині – гарантоване місце у дитячому садку».

В Павлоградському районі налічується 16 дошкільних навчальних закладів.DSC08196-263x300 В яких функціонує 25 груп з кількістю дітей в них-560 чол.

  За 10 міс. 2013 р. видатки з місцевого бюджету на утримання дошкільних навчальних закладів склали  близько 5750,8 .грн., що на 494,3 тис.грн. більше  2012р.

Слід зазначити, що зміни які відбувались в державі вплинули на соціально-економічний розвиток та демографічну ситуацію в районі.

Із зниженням народжуваності дітей  скорочувалась кількість груп в закладах.

За період  з 1999 по 2000 —  роки призупинено роботу 8 груп в 7  дошкільних закладах району.

У зв’язку з реформуванням сільськогосподарських підприємств закривались підпорядковані їм дитячі садки

  2006 рік був  переломним у плані народжуваності. Зросла потреба в дошкільній освіті.

На виконання Закону України «Про дошкільну освіту», який зобов’язує органи місцевого самоврядування забезпечити якісну та доступну дошкільну освіту, протягом останніх років проводилася робота щодо поновлення функціонування раніше закритих груп у діючих ДНЗ.

Так, за останні 5 років  відкрито 4 групи в трьох ДНЗ, а саме:

Межиріцькому №1 -2групи- 50чол.

Межиріцькому №2- 1 групу- 20чол.

Привовчанському — 1 групу- 20 чол.

та групу короткотривалого перебування  з кількістю 25 чол. у с. Богуслав, що дозволило додатково охопити дошкільною освітою 115 дошкільників Відкриття Кохівського дошкільного навчального закладу вирішить питання надання освітніх послуг дітям сіл: Мар’ївка, Нова Русь, Кохівка, Зелене. В цілому, станом на листопад місяць поточного року, всіма видами дошкільної освіти  охоплено  -85 % дітей дошкільного віку району.

Слід зазначити, що існуюча демографічна та соціально-економічна ситуації спричинили дисбаланс між мережею дошкільних навчальних закладів і попитом у ній мешканців району особливо в селах: Вербки, Богуслав, Богданівка.

Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 28.12.2011р. №682-р-11 «Про виконання Плану заходів щодо забезпечення потреби населення району у дошкільній освіті» передбачено розширення мережі ДНЗ, а саме реконструкція існуючих приміщень та збільшення місць в дитячих закладах сіл: Вербки до 95 місць,Карабинівка-25 місць, Кохівка  —        50 місць. Станом на 01.07.2013р. розпочато реконструкцію дошкільних навчальних закладів в селах – Карабинівка, Вербки.  В грудні поточного року відкриє двері для своїх маленьких господарів Кохівський ДНЗ.

Сучасна школа вимагає від майбутніх першокласників певного обсягу конкретних знань, умінь та навичок.

А це, безумовно, потребує серйозної підготовки дошкільнят.

Закон України «Про дошкільну освіту» передбачає запровадження обов’язкової освіти дітей  п’ятирічного віку. В районі проживає  201  дитина   5-річного віку. Із них:

158  —  відвідують дошкільні навчальні заклади району та міст

Павлограда,Тернівки  (71.7%)

18  —   відвідують дошкільні заклади за плинним режимом (7,5%)

23  —    одержують консультації педагогів ДНЗ(11.6%)

17  —    охоплені соціально-педагогічним патронатом (9,2%)

В  районі створено умови для підготовки 5-річок до навчання в школі.

Виховують і навчають дошкільників 63 педагоги. Із них мають :

25  чол. —     вищу педагогічну  освіту (40%);

38  чол.  —     середню спеціальну педагогічну  освіту (60%)

Свій професійний рівень педагоги-дошкільники підтверджують участю   в  районних та обласних педагогічних заходах.

При вовчанський, Новодачинські №1,2   дошкільні закади  приймали учасників  обласних семінарів,педагоги Богданівського ДНЗ — переможці обласного конкурсу «Керівник року»  та  «Вихователь року».

В житті дошкільників відбулась значуща подія —  в листопаді  2010 року  у м . Києві проходив 1 Всеукраїнський з’їзд педагогічних працівників дошкільної освіти, делегатом якого від нашого району була Титова Валентина Іванівна, завідуюча Вербківським дошкільним навчальним закладом.

P5090184

Зїзду передувала республіканська виставка «Інноватика в освіті України», ініційована МО України та академією педагогічних наук України

Дошкільників Павлоградського району на цій виставці представляв Богданівський дошкільний заклад, де і був нагороджений дипломом МО України, Академії педагогічних наук. Також учасниками республіканської виставки у 2011, 2012 роках стали педагогічні колективи Вербківського, Привовчанського дошкільних навчвальних закладів

Сьогодні  в  дошкільних навчальних закладах району створені певні умови для утримання малят, їх навчання та виховання за  Базовою програмою.

DSC07259

У закладах естетично оформлені групові кімнати, спальні, функціонують мініетномузеї в Новодачинському№2, Троїцькому дошкільних закладах, валеологічна кімната в Привовчанському, Новодачинському №2  дитячих садочках, осередки навчання комп’ютерної грамоти  у Вербківському, Межиріцькому№1, Привовчанському дошкільних закладах.

Для створення необхідних умов перебування дітей в ДНЗ та зміцнення їх матеріальної бази в районі впроваджуються альтернативні форми фінансування.

При підтримці районної ради, райдержадміністрації, активній діяльності сільських голів, завідуючих дошкільних закладів у 2009-2010 роках взяли участь у конкурсі проектів за програмою ПРООН  4 дошкільні заклади:

Привовчанський, В’язівоцький,  Булахівський, Троїцький .

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner