baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

    З чого все починалось

         П’ятдесят сім років тому у США сім годуючих матерів зібралися разом і з’ясували, що вони здатні успішно годувати грудьми завдяки отриманню певних знань, навичок та емоційній підтримці. Вони також зрозуміли, що багато інших матерів теж могли б годувати грудьми, якби вчасно отримали необхідні знання і підтримку. Так розпочався рух на підтримку грудного вигодовування, який охопив увесь світ. Так народилася підтримка від матері до матері           Щороку з 1 по 7 серпня більш ніж 120 країн світу відзначають Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування.

Тема цьогорічного Тижня — «Підтримка грудного вигодовування: поряд з мамами» — наголошує на потребі підтримки матерів для того, аби вони могли вчасно ініціювати та реалізувати оптимальну практику грудного вигодовування.

Дата проведення «Тижня підтримки грудного вигодовування» обрана невипадково, цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю Декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

Основна  мета акції — інформувати жінок про користь грудного вигодовування для здоров’я дитини. Згідно з даними Всесвітнього альянсу підтримки грудного вигодовування, координатора цього заходу, грудне вигодовування — найкращий спосіб забезпечити новонароджених дітей необхідними їм поживними речовинами.

ВООЗ, в свою чергу, рекомендує виключно грудне вигодовування дітей до досягнення ними шестимісячного віку, а після — продовжувати його разом із належним прикормом. Крім того, фахівці ВООЗ зазначають, що до годівлі дітей слід приступати вже протягом першої години після пологів.

ВООЗ і ЮНІСЕФ спільно розробили Глобальну стратегію по годуванню дітей грудного віку. Ця програма повинна забезпечити поліпшення харчування немовлят, їхній ріст і розвиток, а також зміцнення здоров’я. Все це має сприяти підвищенню відсотка виживання дітей грудного та раннього віку.

Грудне вигодовування – оптимальне  природне  харчування  для новонародженого, це біологічна та емоційна основа розвитку немовляти,  а також  один із головних факторів зміцнення  здоров’я  матері.

За три роки впровадження  в Україні Програми  підтримки грудного вигодовування підвищилася питома вага спільного  перебування матерів і новонароджених у пологових  будинках,  застосовуються  принципи  грудного вигодовування: годування  дитини  за потребою, раннє  прикладання  дитини до грудей,  вигодовування  виключно материнським молоком до 4-6 місяців.

Грудне молоко – ідеальна  їжа  для новонародженого, яка:

—         легко засвоюється   організмом дитини;

—         захищає малюка від  інфекцій, алергій, сприяє формуванню власної імунної системи;

—         забезпечує ріст і розвиток немовляти;

—         забезпечує матері емоційний контакт із малюком;

—         сприяє інтелектуальному та  пізнавальному  розвитку дитини;

—         допомагає запобігти  неплановій вагітності після пологів;

—         захищає  здоров’я жінки – сприяє нормальному перебігу післяпологового  періоду, здійснює     профілактику виникнення  мастопатії, пухлин молочних залоз, матки та яєчників;

—         значно дешевша ніж штучні суміші.

Тривале   годування   материнським  молоком   одна  з найголовніших умов, яка  забезпечує розвиток  і здоров’я  малюка  не тільки протягом першого року, але й  наступні  періоди.

 

Сімейний лікар Вербківської АЗПСМ Ковальська В.В.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner