baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Навчання є невід’ємною частиною життя кожної людини. Саме завдяки знанням людство досягло сучасного розвитку. Саме завдяки здатності навчатися ми досягаємо успіхів у житті. Якщо школа дає обов’язкові знання, то в позашкільному закладі. дитина розкриває свої таланти і обдарування, реалізовує свій потенціал, залучається до традицій та культури рідного краю, усвідомлює себе частиною українського  народу. 10 жовтня 2013 року районний будинок творчості відзначив 50 річчя. Багато це, чи мало з’ясовували всі присутні. Людина в 50 років може підвести певні підсумки свого життя. А для навчального закладу це значна дата?DSC04861

Ось невеликі моменти з історії:

В далекому 1963 році Будинок Піонерів розпочав свою роботу в с. Юр’ївка, адже на той час райони були єдиною адміністративною одиницею. Після розділення районів в 1969 році Будинок Піонерів починає  свою роботу в с. Вербки саме в цій будівлі. Директором було призначено молодого педагога Котенко Ольгу Петрівну.

В закладі працювали гуртки: танцювальний, хоровий та вокальний, фортепіано, драматичний, ляльковий, крою та шиття, фотогурток.

Спільно з райкомом комсомолу на базі Будинку Піонерів проводилася підготовка  груп старших піонерських вожатих. Багато випускників Вербківської школи, на базі якої працював заклад, стали піонервожатими. Серед них Майборода Ліда, Рильска Раїса, Оксень Валентина, Канчина Надія. Про справи піонерських дружин та комсомольських організацій Павлоградського району йшла добра справа в Дніпропетровській області і навіть в Україні.

Майже кожен рік Будинок Піонерів спільно з райкомом комсомолу організовували та проводили районну воєнізовано-спортивну гру «Зірниця», завданням якої було виявлення рівня спортивної та політичної підготовки учнів шкіл.

Кращі з кращих нагороджувалися грамотами райкому комсомолу та призами.

На базі Будинку Піонерів готувалися групи прапороносців,  фанфаристів та барабанщиць які були прикрасою всіх районних і шкільних свят.

В 1974 році директором закладу стає Олена Данилівна Заїка. В цей період шляхом народного будівництва була завершена добудова актового залу на 100 чоловік зі сценою, що дає змогу вивести  заклад на якісно новий рівень роботи з дітьми та молоддю.

У 80-90 роки Будинок Піонерів – осередок освіти і культури що об’єднує 2500 тис. дітей віком від 7 до 18 років з усіх 22 шкіл району.

Педагогічний колектив налічує 80 чоловік.

DSC04787

На базі Будинку Піонерів проводяться районні зльоти піонерів, конкурси КВК, зльоти барабанщиків та горністів, художні огляди дитячої самодіяльності, огляди агітбригад, турніри юних шахістів, вечорниці, новорічні свята тощо.

В 1984-1989 роках хорові колективи закладу налічують понад 80 чоловік, працює духовий оркестр, ансамбль баяністів (керівники Бондар Л.М., Таслицький Л.О., Донцов Ю.Д.), ансамбль бандуристів, естрадний оркестр, ВІА «Дівчата», хореографічний колектив (кер.Жданова З.Я.) , кіно гурток (кер. Мурадов А.М.)

Скільки поколінь дітей пройшли через серця педагогів, скільки їх і сьогодні згадуючи своє дитинство, перш за все, з теплом і посмішкою говорять про заняття в гуртках Будинку Піонерів, виступи агітбригад, концерти, зльоти. Для скількох дітей заклад став школою професійного зростання…

В 1996 році директором вже районного Будинку творчості дітей та юнацтва (нас перейменували у 1994 році) стає Лариса Василівна Петрова. За її керівництва заклад переживає складний період реорганізацій та скорочень, але Лариса Василівна зуміла зберегти мережу гуртків та статус закладу як методичного центру по роботі з обдарованими дітьми.

За ініціативи Лариси Василівни в 2006 році на базі закладу реєструється  районний осередок Дніпропетровської обласної Спілки творчо обдарованих дітей яка об’єднує юних художників, поетів, музикантів, майстрів народних ремесел. За роки її роботи до спілки було прийнято 16 юних обдарувань.

Сьогодні районний Будинок творчості дітей та юнацтва сучасний позашкільний заклад що відповідає соціальним запитам громади с. Вербки та Павлоградського району.

На базі закладу працюють гуртки художньо-естетичного;

декоративно-прикладного;

туристсько-краєзнавчого;

гуманітарного напрямків.

Заклад об’єднує більше 700 вихованців від 4 до 18 років.

DSC04859

Мережа гуртків охоплює 8 шкіл району. 85 відсотків педагогічних працівників мають вищу фахову освіту. 60 відсотків з них – у минулому вихованці закладу.

А головне – вони молоді! Середній вік керівників гуртків – 37 років!

З 2010 року працює Центр підготовки дітей до школи робота якого забезпечує інтелектуальний розвиток дітей 4-х та 5-ти річного віку, психологічну та соціальну адаптацію майбутніх першокласників. За ці роки близько 150 дітей отримали якісну підготовку до навчання в школі.

З 2013 року розпочав роботу дитячий театр моди «Лада», адже ми впевнені що наші діти мають достатній творчий потенціал, і дуже скоро  дивуватимуть не тільки нас, а й країну своїми колекціями одягу.

Тож 50 років – це педагогічний  досвід, успіхи вихованців, гордість і радість за їх перемоги. Привітати гостей та господарів з святом творчості та таланту завітала заступник голови Павлоградської райдержадміністрації Л.М.Комаркова, голова профспілки освітян Коваленко В.А., в.о. начальника відділу освіти Ченцов П.М.

Подякою районної державної адміністрації та районної ради за багаторічну плідну працю, розвиток та підтримку творчо обдарованих дітей, особистий внесок в розбудову позашкільної освіти Павлоградщини та з нагоди 50-ти річного ювілею закладу нагороджено:

DSC04842

  • Котенко Ольга Петрівна, перший директор Будинку Піонерів. За її керівництва відбувався процес становлення позашкільного закладу.
  • Заїка Олена Данилівна  яка віддала 22 роки Будинку Піонерів. Олена Данилівна організувала мережу гурткової роботи на базі всіх шкіл району.
  • Петрова Лариса Василівна  більше 10 років працювала на посаді директора Будинку Піонерів. За ініціативи Лариси Василівни в 2006 році на базі закладу реєструється  районний осередок Дніпропетровської обласної Спілки творчо обдарованих дітей яка об’єднує юних художників, поетів, музикантів, майстрів народних ремесел.
  • Прилепська Віра Іванівна завідуюча відділом декоративно-прикладного та художньо естетичного напрямків з 2003 по 2012 рік. Відмінник освіти України,  маючи високу науково-теоретичну та методологічну підготовку уміло організовувала участь творчих колективів в масових заходах різних рівнів за напрямками діяльності закладу. За її ініціативою розпочато щорічні районні конкурси дитячої творчості «Паперовий вернісаж», «Світ дитячої мрії» які популярні серед учнів шкіл району та вихованців закладу і сьогодні .
  • Ярошенко Валентина Іванівна пропрацювала керівником образотворчого гуртка «Веселка» близько 10 років. Її вихованці неодноразові призери обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів образотворчого мистецтва «Різдвяні свята», «Собори наших душ», «Знай і люби свій край». У 2009 році вихованка її гуртка  стала призером Міжнародного конкурсу дитячого малюнку «Країн багато – планета одна», що проводився під егідою ООН у Швеції.
  • Лапа Ніна Романівна багато років працювала керівником гуртка крійки та шиття одягу. На її  заняттях завжди було шумно та весело, від простого до складного Ніна Романівна вчила своїх вихованців практичним навичкам моделювання одягу, що стали у нагоді не одному поколінню дівчат Вербківської загальноосвітньої школи.

З 2005 року Ніна Романівна перейшла на посаду костюмера де пропрацювала до 2011 року. З її легкої руки було пошито безліч костюмів для вихованців театрального, хореографічного гуртка.

  • Солод Ганна Іванівна працювала в районному Будинку творчості дітей та юнацтва керівником гуртка «Художня вишивка» з 1982 по 2007 рік. На заняттях Ганна Іванівна використовувала місцевий фольклорний матеріал, народні пісні. Роботи її вихованці завжди були окрасою районних та обласних виставок декоративно-прикладного мистецтва.

З 1989 року по 2006 працювала методистом. Проводила просвітницьку роботу з педагогами та вихованцями, організовувала семінари-практикуми для вчителів шкіл району за напрямками діяльності закладу.

DSC04799

  •  Іванцова Людмила Миколаївна близько 10 років працювала керівником гуртка «М’яка іграшка» . Людмила Миколаївна була улюбленицею своїх вихованців не тільки тому що навчала їх майструвати своїми руками цікаві іграшки, але й через змістовні виховні заходи, бесіди, екскурсії в природу. З 1995 по 2000 рік суміщала роботу керівника гуртка з посадою методиста з гурткової роботи технічного напрямку.
  • Степаненко Тетяна Іванівна 15 років працювала  керівником гуртка «М’яка іграшка». Вимоглива до себе і вихованців, уміло поєднуючи на заняттях  різні форми організації навчально-виховного процесу Тетяна Іванівна завжди спонукала своїх вихованців до самовдосконалення, творчої самореалізації. В 2008 році Тетяна Іванівна за результативну та плідну роботу з творчо обдарованими дітьми отримала звання «керівник гуртка-методист», була відзначена грамотами відділу освіти та головного управління освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.
  • Грамотою районного Будинку творчості дітей та юнацтва нагороджується: Бондар Людмила Миколаївна – 17 років віддала Людмила Миколаївна  роботі з дітьми. Працювала керівником гуртка, методистом.

DSC04788

Грамотою Департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації за високий рівень професіоналізму, реалізацію новітніх освітянських програм позашкілля, вагомий особистий внесок в розбудову позашкільної освіти району та з нагоди 50-ти річчя з дня заснування закладу нагороджено:

  • Сташук Лариса Григорівна – директор районного Будинку творчості дітей та юнацтва;
  • Нечаєва Олеся Григорівна заступник директора з навчально-методичної роботи районного Будинку творчості дітей та юнацтва;
  • Скорбич Надія Василівна – керівник образотворчого гуртка «Палітра»

Грамотою відділу освіти райдержадміністрації нагороджено:

DSC04789

  •  Савченко Ліна Василівна – керівник декоративно-прикладного гуртка «Перлина»
  • Селіна Людмила Володимирівна — керівник декоративно-прикладного гуртка «Чарівний клубочок»

Розповідаючи про сої досягнення господарі свята говорили безліч щирих і добрих слів на адресу меценатів, людей для яких щасливе дитинство то не просто слова, а гасло до дії! Саме завдяки  постійному піклуванню Олега Володимировича Штонди та Сергія Вікторивича Кондрачука  вихованці наших колективів «Райдуга» і «Лего» мають належні умови для проведення занять і можливість приймати участь у всеукраїнських та міжнародних фестивалях хореографічного мистецтва. Завдяки Ігорю Петровичу Морозу та Сергію Володимировичу Калініченко, Андрію Анатолійовичу Кожанову  своєчасно виконуються ремонтні роботи в закладі. Тож зусиллями багатьох небайдужих людей  формується імідж закладу, створюється затишок та комфортні умови для розвитку талантів та обдарувань наших вихованців

DSC04792

За активну життєву позицію, вагомий особистий внесок в розбудову позашкільної освіти. Підтримку талановитої молоді Павлоградського району та з нагоди 50-ти річного ювілею районного Будинку творчості нагороджені:

—         Штонда Олег Володимирович, голова сільськогосподарського фермерського господарства  «Ісіда»

—         Кондрачук Сергій Вікторович, голова сільськогосподарського фермерського господарства  «Шторм»

—         Мороз Ігор  Петрович – приватний підприємець

—         Калініченко Сергій Володимирович – приватний підприємець

—         Кожанов Андрій Анатолійович – головний інженер приватного підприємства «Дніпросервіс»

—         Кібець Віталій Анатолійович – провідний інженер КБ «Інтера»

Талановиті діти – результат роботи талановитих педагогів. А талановитий педагог  не просто вчить, він  надихає  своїх вихованців особистим прикладом!

Зі святом Вас! Успіхів та натхнення!

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner