baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Основною вимогою Закону України «Про ринок природного газу» є забезпечення надійного та безпечного постачання природного газу споживачам в умовах реформування відповідного ринку.

Учасники ринку природного газу повинні планувати і вживати заходів відповідно до затверджених Правил про безпеку постачання природного газу (наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України 02 листопада 2015 року № 686) та нести відповідальність за безпеку постачання у межах сфери своєї діяльності.

За нормами чинного законодавства основні наглядові функції за якісним та безпечним газопостачанням наразі покладаються на операторів газотранспортної системи, які згідно Кодексу газотранспортної системи повинні підтримувати технічний стан пристроїв, установок, мереж, а також системних об’єктів згідно з вимогами технічних норм і стандартів безпеки, провадити постійний експлуатаційний нагляд та у разі виникнення загроз негайно розпочинати дії, спрямовані на їх усунення.

Проте аналіз здійснення таких заходів з боку операторів ринку показав, що у галузі накопичилося значна кількість проблемних питань. Зокрема, щодо неналежного технічного стану та забезпечення технічного обслуговування як транспортних так і розподільних мереж. Наслідком невирішення таких проблем стала низка аварій, які відбулися останнім часом у різних регіонах України. Таким чином, формується певна «зона безвідповідальності» через відсутність дієвої системи впливу на суб’єктів ринку природного газу.

У цих умовах енергетична галузь України повинна своєчасно адаптуватись до будь-яких змін у структурі виробничих потужностей у галузі, систем передачі (транспортування), систем розподілу та споживання природного газу. Також необхідно забезпечити запровадження системного підходу до визначення ризиків з безпеки постачання природного газу, формування заходів щодо їх недопущення та подолання, а також забезпечення належного державного нагляду (контролю) за їх реалізацією.

Одним із питань, що поєднує заходи у галузях електро- та газопостачання є видача актів щодо підтвердження факту відсутності газифікації природним газом багатоквартирних будинків та відсутності або нефункціонування у зазначених будинках систем централізованого теплопостачання (далі – Акт).

Починаючи з жовтня 2020 року Держенергонагляд забезпечує видачу відповідних Актів на виконання пункту 8 плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 916-р.

Так, станом на 20 січня 2021 року територіальними органами Держенергонагляду було видано 590 Актів на 4 296 будинків з метою застосування ліцензіатами НКРЕКП з постачання електричної енергії відповідного тарифу на електроенергію для населення в опалювальний період. Наразі на опрацюванні Держенергонагляду знаходяться ще 29 звернень по 99 будинкам.

Лише у Сумській області представниками інспекції було видано 148 Актів по 148 будинках, у Харківській області – 123 Акти по 123 будинках, у Кіровоградській області – 64 Акти по 966 будинках та у Житомирській області – 40 Актів по 40 будинках.

На думку громадських об’єднань, які звертаються з відповідними листами до органів виконавчої влади, до розв’язання проблемних питань технічного стану газотранспортної системи доречно задіяти можливості Державної інспекції енергетичного нагляду України. Реалізація цього може бути здійснена шляхом гармонізації діючих законодавчих актів стосовно формування ринку природного газу, зокрема, внесенням змін до Закону України «Про ринок природного газу» в частині конкретизації повноважень держаних органів та введення вимог щодо забезпечення державного нагляду (контролю) у сфері газопостачання. Також шляхом покладання на Держенергонагляд функцій контролю (нагляду) за господарською діяльністю суб’єктів господарювання у галузі газопостачання в частині технічної експлуатації об’єктів постачання та розподілу природного газу, враховуючи те, що відомство вже реалізовує державну політику в сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики і теплопостачання.

З огляду на це, Держенергонагляд сприятиме змінам, спрямованим на забезпечення надійного і безпечного постачання природного газу споживачам.

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner