baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

З 1 липня 2013 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» (далі – Закон 231-VII). Цим Законом внесено зміни до законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

Таким чином, законодавець урегулював низку питань пенсійного забезпечення: 1) про зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами; 2) про виплату пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви у навчанні; 3) про оптимізацію зарплати для обчислення пенсії шляхом першочергового виключення періодів отримання допомоги по безробіттю.

Починаючи з січня 2004 року, при призначенні пенсій за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058-IV) час перебування жінок у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами до страхового стажу не зараховувався (оскільки вони не вважалися застрахованими особами і, відповідно, за них не сплачувалися внески до Пенсійного фонду).

Законом 231-VІІ це питання врегульоване. Отже, з 1 липня 2013 року період перебування особою у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії.

За нині чинною редакцією Закону 1058-IV, діти, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та які досягли 18-річного віку, втрачали право на отримання такої пенсії за місяці перерви у навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший. Тобто, дитині, яка закінчила школу у червні, а розпочала навчання у вищому навчальному закладі з вересня, пенсія за липень і серпень не виплачувалась. Діти не отримували пенсію у період перерви в навчанні навіть в одному й тому ж закладі (між отриманням кваліфікації бакалавра і вступом до магістратури).

Новий закон цю несправедливість виправив: відтепер діти (якщо вони навчаються за денною формою навчання) матимуть можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

Законом 231-VІІ змінено механізм щорічного перерахунку призначених пенсій з 1 березня кожного року, що передбачений частиною 2 статті 42 Закону 1058-IV. Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Законом 231-VІІ пенсіонеру надано можливість під час визначення зарплати для обчислення пенсії з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, в першу чергу виключити періоди одержання допомоги по безробіттю (за ці періоди враховується мінімальна зарплата) незалежно від їх періодичності. Також удосконалено механізм визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу (місяці, в яких заробіток менше мінімальної заробітної плати). Це дасть можливість збільшити розмір пенсії.

Начальник управління Пенсійного фонду України

в м. Павлограді та Павлоградському районі

Дніпропетровської області – Н.М. Морозова

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner