baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

ГЛАУКОМА — це хвороба ока, причиною якої є підвищення внутрішньоочного тиску. Якщо внутрішньоочний тиск своєчасно не понизити до нормального, може загинути зоровий нерв, що призведе до незворотної сліпоти.

Глаукома, яка не лікувалась, веде до зниження зору і повної незворотної сліпоти. Око, яке не розпізнає світла, може причиняти сильний біль, і тоді не залишається нічого іншого, як видалити його. Пам’ятаючи про це, ви напевно не полінуєтесь відвідати з профілактичною метою кабінет лікаря-офтальмолога і перевірити стан своїх очей.

Ви можете не відчувати підвищеного тиску і це дуже небезпечно. Чим довше внутрішньоочний тиск зберігається на високому рівні, тим більше страждає зоровий нерв. Поступово він гине. А разом з ним гине і зір.

Запам’ятайте:

  • поява райдужних кіл при погляді на електричну лампочку;
  • поява періодичного чи стійкого туману;
  • погіршення зору після фізичної праці, у т.ч. пов’язаний з працею головою донизу;
  • почервоніння ока, яке супроводжується гострим болем який-не знімається прийомом анальгетиків.

Всі ці прояви повинні насторожити вас і вам слід якомога скоріше звернутися до лікаря-офтальмолога.

Якщо вам встановили діагноз глаукома — не слід впадати у відчай, якщо виконувати рекомендації лікаря, постійно наглядатись, лікуватись, у більшості випадків це захворювання можна призупинити і зберегти зір. Основа лікування — засоби, які знижують внутрішньоочний тиск. Як правило, це очні краплі і вірогідно, що вам потрібно буде капати їх усе життя. Техніка капання проста, ви зможете засвоїти її і дуже скоро ця процедура стане такою ж звичайною, як, наприклад, чищення зубів зранку та ввечері.

Протікання глаукоми залежить від вашого способу життя.

Харчуйтесь раціонально залежно від віку, віддавайте перевагу овочевим стравам, рибі, сирим овочам та фруктам.

Пам’ятайте: ні глаукому, ні катаракту неможливо вилікувати ніякими вправами для очей. Повірте, дуже прикро, коли приходять пацієнти, які втратили зір від глаукоми, а ти вже не можеш їм допомогти, а все тому, що вони сиділи вдома, робили якісь вправи, прикладали травки до очей, а глаукома робила свою руйнівну справу. Якщо хвороба виявлена своєчасно, в більшості випадків ми зможемо вам допомогти!

 

 

Сімейний лікар

КЗ «Павлоградського РЦПМСД»БСР ДО»                                                             М.К.Алєєв

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner