baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

За ініціативи Президента України Петра Порошенка в країні триває процес децентралізації. За роки незалежності, жодна влада не спромоглася віддати стільки повноважень на місцевий рівень, як це було зроблено з 2014 року. Тож завдяки децентралізації, органи місцевого самоврядування, отримали змогу самостійно приймати рішення що потрібно зробити в громаді першочергово, в якому напрямку розвивати громаду, які інвестиції залучати та інше.

На сьогоднішній день, бюджетним законодавством закріплено нормативи відрахувань доходів бюджетів:

  1. До сільських, селищних, міських та бюджетів об’єднаних територіальних громад:
  • Податок  на доходи фізичних осіб – 60%, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим  кодексом на відповідній території;
  • екологічний податок – 25%.

 

  1. До Державного бюджету 45 % екологічного податку та 30 % податку  на доходи фізичних осіб,  до  обласного бюджету — 30% екологічного податку та 15% податку  на доходи фізичних осіб.

 

За рахунок відрахованих коштів до обласних та державних бюджетів органи місцевого самоврядування отримують  цільові субвенції  на оплату праці лікарям первинної та вторинної медицини, вчителям та вихователям, соціальну допомогу малозахищеним верствам населення (субсидії, державні допоиоги), доступні ліки та інші програми. Це ті кошти, які мають бути використані лише за призначенням.

 

Сучасний  рівень природно – техногенної безпеки – одне з безпосередніх джерел загрози життю та здоров’ю населення. Тож  наприклад екологічний податок, який сплачується громадам компанією ДТЕК Павлоградвугілля використовується виключно на природоохоронні заходи, які передбачені законодавством. Тобто держава залишила за собою тільки право контролю за цільовим використанням коштів.

 

 

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner