baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Одною з медико-соціальних проблем, з якою людина часто стикається, є педикульоз, що виникає внаслідок паразитування комах-вошей.

Воші пов’язані з людиною з давніх часів. Перші повідомлення щодо них зустрічаються у Арістотеля (IV ст. до н.е.). Висохлі воші були виявлені в стародавніх погребіннях людини: в єгипетських, перуанських та індіанських муміях тощо.

На відміну від цілого ряду захворювань, які людство майже перемогло, педикульоз пройшов скрізь віки, а його профілактика залишається актуальною і в сучасному світі.

Не дивлячись на те, що у природі існує до 150 видів вошей, вони є суворо специфічними паразитами і паразитують тільки на певних видах тварин. Людина може заразитися педикульозом тільки від інших людей, а не від хворої кішки або собаки.

В залежності від місця паразитування розрізняють лише три різновиди вошей, які викликають педикульоз у людини – головні, лобкові та платтяні. Однак може виникати і змішаний педикульоз при одночасному ураженні, наприклад, головною та платтяною вошами.

Головні воші – це комахи сірувато-білого кольору, розміром 2-4 мм. Як правило, існують на волосяній частині голови, але також можуть уражати брови та вії.

Платтяні воші нагадують головних, але трохи більші розміром (2-5 мм). Ці воші можуть існувати на тілі людини, в складках одежі та постільній білизні. При заражені платтяними вошами  найбільш часто уражаються місця дотику шкіри зі складками та швами одежі.

Лобкова воша – це крихітний (всього 1-1,5 мм) жовто-сірий паразит, що під мікроскопом нагадує крихітного крабика. Однак, лобкову вошу можна побачити і неозброєним оком – маленька крупинка в основі волосу. Найбільш часто вона поселяється у волосяних частинах шкіри навколо статевих органів, але іноді може перебувати і під пахвами, на вусах, бороді, бровах та віях.

Харчуються воші виключно людською кров’ю, випиваючи за один раз до 0,003 мл. Середня тривалість їх життя складає 27-46 днів.

Воші є переносниками збудників таких захворювань, як висипний та зворотній тифи, волинська гарячка та інші.

Ні для кого не таємниця, що педикульоз, як правило, є наслідком порушення гігієнічних норм, однак було б помилково вважати завошивленість тільки приорітетом людей асоціальних.

Передача вошей відбувається, як при безпосередньому контакті з ураженою людиною (перебування в одному ліжку, статеві відносини, при спілкуванні), так і через речі (білизну, одежу, головні убори, хустинки, рушники, розчіски, іграшки та ін.).

На жаль, на педикульоз можна заразитися практично в будь-якому місці, де можливий тісний контакт однієї людини з іншою: у магазині, громадському транспорті, навіть у басейні. Однак особливо часто з педикульозом стикаються батьки, чиї діти відвідують дитячі садки, школу, спортивні секції, відправляються у туристичні походи, на відпочинок до дитячих таборів та санаторіїв.

Основними проявами педикульозу є:

  1. Шкіряне свербіння у місці укусу воші;
  2. Маленькі сірувато-голубі плями на шкірі;
  3. Розчісування (в результаті їх інфікування можуть розвинутися гнійничкові захворювання шкіри);
  4. Наявність гнид (яєць вошей) у волоссі;

 

Що робити батькам, якщо у дитини виявлений педикульоз?

  1. Звернутися до лікувально-профілактичного закладу або до територіальних відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» за консультацією;
  2. Ізолювати уражену на педикульоз дитину;
  3. Обробити волосяну частину голови дитини, рекомендованим медичним працівником, протипедикульозним засобом згідно інструкції;
  4. Вимити голову з використанням дитячого мила або шампуня. Для хлопчиків можливе підстригання волосся наголо;
  5. Видалити механічним способом (вичісати) загиблих комах та гнид;
  6. Надягнути дитині чисту білизну та одяг;
  7. Випрати постільну білизну дитини та її речі окремо від інших, випрасувати їх праскою з парою;
  8. Оглянути та при необхідності, обробити всіх членів вашої родини;
  9. Повідомте щодо ситуації лікарю (медичній сестрі) дитячого закладу, яке відвідує дитина, для проведення комплексу протипедикульозних заходів;
  10. Повторіть огляди себе та вашої родини кожного тижня на протязі місяця, при необхідності повторюючи обробку педикулоцидами, до повної відсутності вошей та гнид;

 

Що робити для профілактики ураження?

  1. Уникайте спілкування з людиною, ураженою на педикульоз;
  2. Дотримуйтесь особистої та громадської гігієни:
    • регулярне миття тіла та голови з використанням мила та шампуней (не рідше 2-х разів на тиждень);
    • зміна натільної та постільної білизни;
    • прання постільної білизни при високій температурі, прасування одежі гарячою праскою, особливо швів, де воші, як правило відкладують яйця;
  3. Ніколи не використовуйте чужі розчіски, головні убори та інші особисті речі;

Лікар-інфекціоніст

КЗ «Павлоградська ЦРЛ»ДОР»                                        Н.А.Самарська

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner