baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Дата святкування цієї події приурочена до дня народження великого російського лікаря-офтальмолога Святослава Миколайовича Федорова (1927-2000).

Це стало приводом для поширення актуальної та сучасної інформації про новації та можливості галузі. Адже ця медична спеціальність стрімко розвивається і вдосконалюється. Зміни, що відбулися у цій галузі медицини, ще донедавна можна було б назвати фантастичними.

Проте сьогодні вже нікого не дивує можливість добре бачити без окулярів після втручань при високій коротко- та далекозорості. Це стало реальністю завдяки лазерним технологіям, можливості заміни кришталика через точкові проколи за 15–20 хв. Сучасна офтальмологія може вирішувати проблеми, які ще 15–20 років тому вважалися безнадійними.

Так, наприклад, глаукома — хвороба очей, яка характеризується збільшенням внутрішньоочного тиску, має безсимптомний початок. Половина пацієнтів з глаукомою не знають про свою хворобу і звертаються до лікаря із запізненням, коли значна частина зорового нерву вже ушкоджена.

Єдиним засобом профілактики є рання діагностика. Фахівці – офтальмологи закликають скористатися можливістю пройти безкоштовне професійне обстеження очей та поповнити свої знання для збереження здоров’я.

Основні принципи профілактики порушень зору

Правильне читання. І дорослі, і діти, часто читають книгу або гортають планшет в положенні лежачи. Робити цього не можна, оскільки в такому положенні тіла пережимає судини шиї, які постачають кров до мозку. Читання в транспорті призводить до того, що органи зору змушені постійно змінювати фокусування з хаотичних рухів автомобіля. А це створює додаткове навантаження на очі.

Водний режим. Наші очі потребують постійного зволоження. Сухість і запалення слизової оболонки ока — основна причина зниження зору. Тому якщо ви часто працюєте за комп’ютером, то крім вживання достатньої кількості води намагайтеся час від часу використовувати очні краплі, близькі за складом до людської сльозі.

Правильне робоче місце. Для попередження порушення зору необхідно встановити монітор комп’ютера так, щоб екран не відсвічував, а його верхній край знаходився трохи нижче рівня очей. Яскравість і контрастність зображення також грає велику роль у збереженні зору. Налаштуйте дисплей так, щоб знаки на екрані були в десять разів яскравіше, ніж фон.

Перерви в роботі. Золотим правилом захисту від хвороб очей є хвилинки відпочинку під час тривалої роботи за комп’ютером або будь-якої іншої тривалої діяльності очей. П’ятихвилинні паузи слід робити через кожні 40 хвилин роботи.

 

Лікар офтальмолог

КЗ «Павлоградський РЦПМСД»БСР ДО»                                 В.О.Дроздов

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner