baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

В Україні проходить Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я

Міністерством охорони здоров’я Украї­ни з 13 по 19 травня 2013 р. проводиться Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, приурочений до найбільш зворушливих для кожної людини свят — Дня матері та Дня сім’ї.

День матері — міжнародне свято, офіційно встановлене Конгресом США 8 травня 1914 р. Після Першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. В Україні День матері офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 р., у другу неділю травня.

Збереження та поліпшення репродуктивного здоров’я виходить за рамки суто медичної проблеми і є загальнодержавною, багатокомпонентною проблемою, яку необхідно вирішувати на національному рівні шляхом забезпечення умов для реалізації населенням репродуктивної функції та планування сім’ї.

Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я проводиться в рамках реалізації програми. Його мета — привернути увагу урядових, громадських організацій, медичних працівників і широкого загалу населення до вирішення проблем планування сім’ї та репродуктивного здоров’я і подолання негативних тенденцій демографічної ситуації в Україні.

Важливим чинником розладу репродуктивного здоров’я є аборти, які завдають непоправної шкоди здоров’ю і перш за все репродуктивному.

Позитивним зрушенням у вирішенні проблем сексуального та репродуктивного здоров’я сприяло створення мережі центрів планування сім’ї та гінекологічних кабінетів дитячого і підліткового віку, центрів репродуктивного здоров’я підлітків, які проводять гігієнічну і просвітницьку роботу серед підлітків і молоді, формують відповідальну сексуальну культуру.

Для вирішення цих проблем у більшості регіонів країни створено мережу служб планування сім’ї та дитячої та підліткової гінекології, а також мережу «Клінік, дружніх до молоді», яка нараховує понад 100 таких закладів. Пропаганда здорового способу життя щодо збереження репродуктивного здоров’я здійснюється в консультативних пунктах центрів соціальних служб для молоді.

Важливу роль у виконанні завдань, що стоять перед Україною у напрямку збереження репродуктивного здоров’я населення та покращання планування сім’ї, відіграють міжнародні неурядові організації. Саме на це спрямовано діяльність проекту «Здоров’я жінок України», що реалізується в Україні з 2005 р. за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект спів­працює з Міністерством охорони здоров’я України та його партнерами, урядовими і неурядовими організаціями на національному та місцевому рівнях з метою сприяння покращанню здоров’я чоловіків, жінок і родин в цілому шляхом запровадження в Україні сучасних практик зі збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї, практик, що вже стали традицією для країн Західної Європи, де контрацепція є надійною альтернативною аборту. Важливою стратегією роботи проекту є наближення послуг із планування сім’ї до місць проживання людей.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner