baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Сьогодні 13 лютого 2018 р. в Павлоградської райдержадміністрації пройшов семінар для представників фермерських господарства району на тему «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується в Україні Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією і готується до поширення на всі області України. Доповідач — Регіональний координатор проекту «Аграрні розписки в Україні» в Дніпропетровській області Олександр Ващук.

Перше випробування цього новітнього інструменту фінансування відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині у 2015 році. Сьогодні аграрні розписки вже активно використовуються в межах пілотних проектів ще в 7 областях – Черкаській, Вінницькій, Харківській, Хмельницькій, Тернопільській, Миколаївській та Сумській. Після введення в дію  Реєстру аграрних розписок за межами пілотних проектів планується поширення проекту на територію всієї України. Очікується, що до початку весняного сезону 2018 аграрні розписки працюватимуть у кожній області.  Наразі проект провів серію навчальних тренінгів для нотаріусів у всіх областях та  проводяться  навчання для фермерів та кредиторів.

 

Запровадження аграрних розписок в Україні має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих та середніх агровиробників. Олександр Ващук, регіональний координатор проекту «Аграрні розписки в Україні» в Дніпропетровській області, зазначає, що попит на аграрні розписки в Україні зростає, а що стосується нашої області, то на сьогодні, на етапі попереднього інформування виробників, вже є кілька бажаючих отримати фінансування під заставу аграрних розписок. «Приємно відзначити, що до кредитування за аграрними розписками долучаються як фінансові установи (банки та кредитні спілки) так і крупні гравці ринку агроресурсів, такі компанії як Ерідон, Агроскоп, Бізон-Тех та інші, і що головне, вони готові працювати як з великими агровиробниками так і з дрібними фермерами», зазначає Олександр. «Переважно розписками користуються виробники зернових та олійних культур, але фермери, які займаються овочівництвом і садівництвом, все більше звертають увагу на цей інструмент фінансування».

Згідно з офіційною статистикою, на сьогоднішній день в Україні оформлено 204 аграрних розписок, з них   100 товарних та  104 фінансових. Об’єм залученого фінансування перевищив 1 млрд.200 млн грн. Успішно виконано та закрито більше 150. Наразі не було жодного повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Довідка:

Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього урожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути  фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного урожаю.  Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України.

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner