baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Західно-Донбаська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до Закону України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату» (далі – Закон №1797) з 01.04.2017 набирають чинності положення Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо порядку надання індивідуальних податкових консультацій (далі –консультації).

Так, статтями 52 та 53 ПКУ суттєво змінено строки та порядок надання консультацій, встановлено вимоги як до форми запиту на отримання консультації, так і консультації, запроваджено Єдиний реєстр консультацій.

Пунктом 52.1 статті 52 ПКУ визначено, що строк надання консультації становить 25 календарних днів з можливістю продовження такого строку, але не більш ніж на 10 календарних днів з обов’язковим повідомленням про це платника податків.

Відповідно до пункту 52.3 статті 52 ПКУ консультація, надана у письмовій формі, обов’язково повинна містити:

— назву – податкова консультація,

— реєстраційний номер в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій,

— опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, зазначених у зверненні платника податків,

— обґрунтування застосування норм законодавства та висновок з питань практичного використання таких норм законодавства.

Територіальний орган ДФС протягом 15 календарних днів, що настають за днем отримання звернення платника податків, направляє таку консультацію до ДФС для розгляду питання про внесення відомостей про таку консультацію до єдиного реєстру консультацій, про що повідомляє платнику податків у порядку, визначеному статтею 42 ПКУ.

ДФС, отримавши консультацію від контролюючого органу, який йому підпорядковується, протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання такої консультації, але не більше 35 календарних днів, що настають за днем отримання контролюючим органом відповідного звернення платників податків, приймає одне із таких рішень:

— про внесення відомостей про консультацію до єдиного реєстру консультацій, про що повідомляє протягом одного робочого дня з моменту прийняття рішення контролюючий орган, який йому підпорядковується;

— про відмову у внесенні відомостей до єдиного реєстру консультацій, з одночасним наданням платнику податків від свого імені консультації та внесенням відомостей про таку консультацію до зазначеного реєстру, про що повідомляє протягом одного робочого дня з моменту прийняття рішення контролюючий орган, який йому підпорядковується, та платника податків у порядку, визначеному статтею 42 ПКУ (п.52.5 ст.52 ПКУ).

Відповідно до пункту 53.1 статті 53 ПКУ консультація, яка не внесена до Єдиної бази консультацій, не звільняє платника податків від відповідальності (фінансові, штрафні санкції та/або пеня).

Звертаємо увагу, що як і раніше, державні податкові інспекції мають право надавати тільки усні податкові консультації (п.52.4 ст.52 ПКУ).

Консультація, надана у письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі консультацій та розміщенню на офіційному веб-сайті ДФС, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси.

Порядок ведення та форма єдиної бази консультацій визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п.52.4 ст.52 ПКУ).

На сьогодні відповідний проект наказу знаходиться на погодженні у Міністерстві фінансів України.

Звертаємо увагу, що підпунктом 5 пункту 135 Закону №1797, підрозділ 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 39, відповідно до якого консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31.03.2017 (включно), звільняє платника податків (податкового агента та/або його посадову особу) від відповідальності, включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеню), за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення, вчинені до 31.12.2017 (включно).

З 01.01.2018 консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31.03.2017 (включно), не підлягає застосуванню.

При цьому, відповідно до пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1797, у разі скасування/зміни у майбутньому узагальнюючої податкової консультації або індивідуальної податкової консультації, наданої до 01.04.2017, платник податків не несе відповідальності, включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеню).

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner