baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Військова служба

Особи, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, Службі безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, а також службу в Національній поліції, належать до кола застрахованих осіб.

Час військової служби зараховується до страхового стажу, у тому числі з 01 січня 2005 року – за даними системи персоніфікованого обліку.

Час навчання у навчальному закладі на денній формі

Студенти, слухачі навчальних закладів не є застрахованими особами, а відтак період навчання, що відбувалося після 01 січня 2004 року, не зараховується до страхового стажу для обчислення розміру пенсії.

Водночас, періоди навчання до 01 січня 2004 року зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством.

Так, згідно із пунктом „д” статті 56 Закону України „Про пенсійне забезпечення” (діяв до 2004 року), час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі зараховується до стажу роботи.

Тож у разі навчання, наприклад, із 2002-го по 2007 рік до страхового стажу буде зараховано період з вересня 2002-го по 31 грудня 2003 року.

Період навчання на підготовчому відділенні вищого навчального закладу до страхового стажу не зараховується.

Період перебування на обліку в центрі зайнятості

Період упродовж якого особа одержувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, зараховується до страхового стажу. Це визначено у статті 24 Закону № 1058.

Якщо ж особа, перебуваючи на обліку у службі зайнятості, не отримує вказану допомогу, цей період не включається у страховий стаж.

Час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами

Особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й одержують допомогу по вагітності та пологах, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню з 01 липня 2013 року. Отже, якщо у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами жінка перебувала після 01 липня 2013 року, цю відпустку зарахують до страхового стажу за даними персоніфікованими обліку.

Період догляду батьків за дитиною до трирічного віку

До 01 січня 2005 року час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми до досягнення кожною дитиною трирічного віку зараховується до страхового стажу на підставі документів. Починаючи з 01 січня 2005 року період отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу на підставі даних системи персоніфікованого обліку.

Період догляду батьків за дитиною,

потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи

Батьки дитини, потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи, не є особами, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, тому підстав для зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною, потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи, після 01 січня 2004 року немає.

Водночас, якщо такий догляд мав місце до 01 січня 2004 року, то одному з батьків, який не працював та доглядав таку дитину до досягнення нею 12-річного віку, період догляду буде зарахований до страхового стажу.

Час догляду за інвалідом І групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років,

а також пенсіонером, який за висновком медичного закладу

потребує постійного стороннього догляду

Зараховується до страхового стажу, у тому числі до 01 січня 2005 року – за даними персоніфікованого обліку (у випадку одержання відповідної компенсації в органах праці та соціального захисту населення).

Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві

Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням зараховується до страхового стажу для призначення пенсії за віком, а також до страхового стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах. Це визначено у статті 24 Закону № 1058.

Період проживання з чоловіком військовослужбовцем у місцевостях, де не було можливості працювати за спеціальністю

Дружини військовослужбовців (якщо вони не працюють, в тому числі і у зв’язку з тим, що проживають з чоловіками в місцевостях, де відсутня можливість працювати за спеціальністю) у коло застрахованих осіб не входять і відповідно цей період не буде зараховано до їх страхового стажу при призначенні пенсії.

Зі стажем до 01 січня 2004 року ситуація інша.

Відповідно до пункту „з” статті 56 Закону, період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість для їхнього працевлаштування за спеціальністю, зараховується до стажу роботи, але не більш як 10 років.

Період підприємницької діяльності

Зараховується до страхового стажу за умови сплати страхових внесків.

Нижче наведені документи, якими підтверджується період підприємницької діяльності.

 

Система оподаткування До 01.01.2004 Після 01.01.2004
Спрощена система Торговий патент або свідоцтво про сплату єдиного податку або патент про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян або довідка про сплату страхових внесків Дані персоніфікованого обліку
До 01.07.2000 Після 01.07.2000
Загальна система оподаткування Довідка про сплату страхових внесків Дані персоніфікованого обліку

Період роботи в колгоспі

Під час обчислення стажу роботи в колгоспі за період після 1965 року, якщо член колгоспу не виконував без поважних причин установленого мінімуму трудової участі в громадському господарстві, зараховується час роботи за фактичною тривалістю. Тобто загальна кількість вихододнів ділиться на 25,4.

Наприклад: згідно книги обліку трудового стажу в 1987-1990 роках у господарстві було встановлено мінімум вихододнів – 280 на рік, а людина фактично відпрацювала відповідно 150, 150, 205, 180 виходів.

З урахуванням зазначеного з 1987 по 1990 рік буде зараховано до страхового стажу за фактичною тривалістю 2 роки 3 місяці.

 

 

Начальник Павлоградського відділу

з питань призначення та перерахунку

пенсій №1                                                                                                                В.В.Крутогуз

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner