baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Давнім музеєм — побратимом музею є сільськогосподарський музей у селі Надольніце Вельке, що у Нижньосілезькому воєводстві Республіки Польща.          А нещодавно гостями Межиріцького музею була делегація Центру української культури  з міста Таллінн — столиці Естонії. Центр Української культури є позаконфесійною організацією, яка відкрита для людей усіх вірувань. Центр розміщений біля Української Греко-Католицької церкви і невеликого монастиря. Цей чудовий архітектурний триптих задумав і спроектував Анатолій Лютюк. Разом з друзями-однодумцями Анатолій вручну перебудував кожну з цих трьох структур, повернувши кожній будівлі її первинний середньовічний дух.

Ті, хто працює в Центрі Української культури, присвятили себе підтримці української культури в Естонії.  Центр дає можливість естонцям та людям інших національностей більше дізнатися про український спосіб життя. Для підтримки і збереження української культури в Естонії Центр української культури  організував недільну школу, бібліотеку та музей. Експозиція музею сформована з приватних зібрань та подарунків добродіїв з Естонії, Росії, США та України. Під час екскурсій Центру можна побачити відливання паперу за старовинними рецептами, друкування на старих пресах та виготовлення народних іграшок, тут проводяться постійні та змінні виставки, присвячені українським традиціям, ремеслам, мистецтву, а також концерти народної музики.

В Межиріцькому музеї гостям сподобались природнича зала та українська світлиця. Із захопленням вони розглядали Похвальний лист Межиріцького начального училища здібному учневі початку ХХ століття, козацькі люльки, скрині з елементами петриківського розпису, дерев’яний ткацький верстат, діючий макет вітряного млина, різноманітний сільськогосподарський реманент та знаряддя праці, опудало беркута, колекція гірських порід і мінералів .

Побратими з Таллінна поділились своїм досвідом експозиційної роботи, висвітлення історії краю, показу колекцій та унікальних скарбів в музейних експозиціях на сучасному етапі розвитку суспільства.

 

P3080103 P3080104 P3080105 P3080106 P3080107 P3080108 P3080109

Завідувач Межиріцьким народним

історико-краєзнавчим музеєм                                             Віктор Петрушенко

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner