baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

Метою реформи територіальних органів юстиції є посилення правової спроможності територіальних громад і створення для людей реальних можливостей реалізувати свої права безпосередньо там, де вони живуть. Для цього потрібно  зробити більшість державних сервісів, що надаються Міністерством юстиції, електронними, створити розгалужену мережу точок фізичного доступу до них он-лайн та розширити доступ людей до правової допомоги: як до консультацій з усього спектру правових питань, так і до складання процесуальних документів та представництва в суді.

Ліквідація управлінь юстиції районного і міського рівня є наступним логічним плановим кроком реформи Міністерства юстиції. ЇЇ необхідність спричинена тим, що органи юстиції втрачають більшу частину реєстраційних функцій.

Так, повноваження щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців переходять до органів місцевого самоврядування, нотаріусів та акредитованих суб’єктів. Підрозділи державних органів, що здійснювали ці повноваження, повинні бути ліквідовані. Оскільки відділи державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) та відділи державної виконавчої служби (ДВС), реформування яких, стане наступним етапом реформи, на сьогодні фактично є автономними у свої діяльності.

Щодо утворення об’єднаних міськрайонних управлінь юстиції, то це тимчасовий захід, необхідний до внесення відповідних змін до низки законів.         В кожній області замість в середньому двох десятків районних, міжрайонних, міських, міськрайонних та районних у містах управлінь юстиції тимчасово буде утворено одне-єдине – об’єднане міськрайонне. До його складу на певний час увійдуть всі відділи ДРАЦС та ДВС, що діють на території даної області. Утворення замість понад як 500 управлінь юстиції районного та міського рівня 25 об’єднаних міськрайонних управлінь — це тимчасовий технологічно необхідний захід на період до реформування відділів ДРАЦС та ДВС.

За рахунок частини заощаджених ресурсів на скороченні державних функцій і ліквідації державних органів буде розширено мережу доступу до безоплатної правової допомоги: як вторинної, так і первинної. З цією метою у структурі 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги буде утворено понад 400 бюро правової допомоги – у кожному районному центрі та місті. Вони будуть компактними підрозділами, в їх складі не буде жодного чиновника, а лише юристи, покликані надавати правову допомогу людям. Крім цього, такі бюро будуть обладнані декількома комп’ютерами, під’єднаними до мережі інтернет, з відповідним програмним забезпеченням, через які будь-яка людина зможе отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Бюро правової допомоги надаватимуть всі види безоплатної правової допомоги тим, хто має на неї право за законом. Запроваджуєтьсяо змішана модель надання безоплатної правової допомоги, яку все більше надаватимуть відтепер не лише адвокати, а також і штатні юристи бюро правової допомоги на постійній основі.

Побічним ефектом від першого етапу реформування територіальних органів юстиції буде суттєве скорочення адміністративного апарату. Будуть скорочені посади начальників, заступників начальників та спеціалістів власне в районних, міжрайонних, міськрайонних, міських та районних у містах управліннях юстиції – загалом понад 1300 штатних одиниць. Також буде скорочено понад 500 посад керівників підрозділів державної реєстрації, що входять сьогодні до складу цих управлінь.

Своєю чергою згаданий підрозділ у кожному районі та місті складається з трьох підрозділів: відділу державної реєстрації актів цивільного стану, підрозділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та підрозділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, друкованих ЗМІ та легалізації громадських об’єднань.

Перелік послуг, які можна отримати через електронні сервіси Мінюсту:

1.Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців:

Виконати безкоштовний запит на отримання відомостей
(отримання відомостей з автоматизованої системи збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб);

— Отримати електронну виписку (довідку, витяг) (отримання відомостей з ЄДР у вигляді виписки, витягу або довідки);

—  Пошук запитів (витяги, виписки, довідки)(виконання запитів за всіма витягами, виписками та довідками, що надаються з реєстру державними реєстраторами);

—   Подача заяви для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця (оформлення та подання електронних документів, які направляються державному реєстратору).

2.Державний реєстр речових прав на нерухоме майно:
— Отримати інформаційну довідку (отримання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно за: вказаною адресою; реєстраційним номером об`єкта нерухомості; кадастровим номером земельної ділянки; ідентифікаційними даними фізичної особи або юридичної особи);
— Перевірити документ (перевірка документів, виданих Державним реєстром речових прав на нерухоме майно);

— Попередня подача заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (попередня подача заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень);

-Інформація про стан розгляду заяви(запиту)(пошук та перегляд інформації про стан розгляду заяви або запиту, що були подані державному реєстратору у паперовому вигляді).

3.Державний реєстр актів цивільного стану:

  • Заява про державну реєстрацію шлюбу;
  • Заява про державну реєстрацію розірвання шлюбу;
  • Попередній запис на прийом щодо державної реєстрації народження;
  • Заява про державну реєстрацію зміни імені;
  • Попередній запис на прийом щодо державної реєстрації смерті;

—    Електронний реєстр апостилів.

та ін.

Більш детальну інформацію можна отримати на банері «Електронні сервіси», розміщений на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області http://obljust.gov.ua/index.php?page_name=229.html;

Павлоградське міськрайонне

управління юстиції

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner