baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

При необережності, на голо льоді можливо падіння і отримання травми.

При цьому можливі розтягнення зв’язок, що з’єднують кістки в суглобі, вивихи і переломи та інші ушкодження.

Кожен громадянин, ким би він не був: випадковий перехожий,  родич або цікавий спостерігач подій — зобов’язані знати основні симптоми найбільш часто зустрічаючих  травм, і, вміти надати першу долікарську медичну допомогу.  Найважливіше, –  грамотно надати постраждалому долікарську допомогу.

Розтягнення зв’язок суглоба може відбуватися при різкому поверненні  стопи чи кісті занадто великої амплітудою, при невдалому  падінні на руку. При цьому виникають мікроскопічні надриви окремих волокон і миттєва біль, особливо при навантаженні на суглоб, рух в суглобі через біль відразу обмежується.

Для зменшення болю в крововиливи необхідно якомога раніше докласти до травми холод, наприклад, змочену водою ганчірку, а потім щільно забинтувати суглоб і звернутися до лікаря. Для обмеження рухів і створення спокою при травмі ліктьового суглоба руку слід зігнути в лікті і підвісити перед грудьми на косинці. При травмі суглобів  нижньої кінцівки також накладають тугу пов’язку, після чого необхідна евакуація до лікувальної установи.

Вивих — травматичне пошкодження, в результаті якого суглобові поверхні кісток змішаються і повністю або частково втрачають зіткнення одна з однною, а суглобова сумка сильно розтягується і розривається.

Загальні для всіх вивихів ознаки, сильний біль у всьому суглобі, неможливість провести самий незначний рух, добре помітна деформація в області пошкодженого суглоба порівняно зі здоровим суглобом, відзначається набряк і неприродне положення кінцівки,біль.

Вивихи бувають в плечовому суглобі, ліктьовому суглобі, в тазостегновому суглобі, в колінному суглобі і іноді вивих нижньої щелепи.

Перша медична допомога при вивихах полягає в охолодженні пошкодженого суглоба (для зменшення набряклості і крововиливи) і його іммобілізація. Для цього верхню кінцівку слід укласти на ремінь для брюк або косинку, а на нижню — накласти шину по зовнішній поверхні або по зовнішній і внутрішній поверхнях, а потім швидко звернутися до медичного працівника. При невмілої спробі вправляння можна не тільки не вправити вивихнуту кістку, але і зламати, її.

Перелом — це часткове або повне порушення цілісності кістки, викликане впливом на неї механічної сили чи при падінні. Чаші всього відбувається перелом кінцівок. Переломи розрізняють повні та неповні.

При неповному переломі порушується цілісність кістки частково і виникають тріщини, надломи, а при повному переломі кістка порушується на всю товщину і відломки повністю відходять один від одного. Крім того, бувають закриті переломи, при яких шкіра в області перелому залишається неушкодженою, і відкриті, коли цілісність шкіри в місці пошкодження кістки порушена.

Ознаки перелому:

  • біль в чітко обмеженій частині тіла в стані спокою,
  • посилюється біль при рухі (неможливо, встати на ногу або взяти якийсь предмет в руку);
  • різка болючість при обмацуванні травмованого місця;
  • іноді швидко виникає синець, синьо-фіолетове забарвлення
  • припухлість;
  • неприродне положення частини тіла через змішування частин зламаної кістки;
  • вкорочення кінцівки.

При підозрі на перелом потрібно забезпечити нерухомість пошкодженої частини тіла, щоб полегшити біль попередити змішання уламків кістки, вони можуть пошкодити гострими краями навколишні тканини. Для фіксації перелому можна використовувати шину з підручних матеріалів.  Можна шину виготовити на місці події з дерев’яної дощечки, щільного картону та іншого підручного матеріалу.

 

При закритому переломі шину накладають поверх одягу. При відкритому переломі спостерігається кровотеча з рани, нерідко змішання уламків. У цьому випадку одяг розрізають або знімають і накладають на рану стерильну пов’язку. Щоб шина не тиснула на місце перелому, під неї підкладають м’який матеріал, можливо з кусочків одягу.

Шина повинна захоплювати не тільки пошкоджений відділ, але і найближчі суглоби, не менше трьох, щоб частини зламаної кістки не змішалися. При переломі передпліччя шину накладають на плечовий відділ і кисть, а потім щільно прибинтовують широкими бинтами. При переломі стегна шину накладають з зовнішньої сторони від пахви до п’яти, а з внутрішньої сторони — від паху до п’яти.

При переломі кісток гомілки зовнішню і внутрішню шини накладають так, щоб вони захоплювали колінний і гомілковостопний суглоби.

Якщо для виготовлення шини не можна знайти відповідного матеріалу, пошкоджену ногу можна прибинтувати до здорової ноги, а пошкоджену руку — до тулуба.

Переломи хребта особливо небезпечні. Тому звернення з таким постраждалим має бути дуже обережне. Не гайте часу, викликайте швидку допомогу.

При переломі ребер необхідно туго забинтувати груди в положенні видиху.

Черепно-мозкові травми відносять до найбільш небезпечних травм, як з точки зору повного одужання, так і збереження життя.

Забій голови супроводжується в деяких випадках  струсом головного мозку – це одна з форм травми, що характеризується тимчасовими розладами. Однак рівновагу функцій потрібно відновлювати кваліфіковано, виконуючи рекомендації  лікуючих фахівців: лікаря — хірурга і невропатолога .

Отримавши травму, людина інколи  втрачає свідомість. Це триває від декількох секунд до декількох хвилин. Втрату свідомості тривалістю понад 30 хвилин, слід розцінювати як ознаку більш важкого ступеню травми. Не чекайте поки постраждалий отямиться, визивайте карету швидкої медичної допомоги.

На другу добу,  можливі прояви головного білю, нудота, блювання, запаморочення, шум і дзвін у вухах, сонливість.

При огляді звертають на себе увагу блідість шкірних покривів, блукаючий погляд, обертальні рухи очей, швидко наступні один за одним і не залежать від волі потерпілого. На запитання він відповідає невлад.

Перша допомога. Хворому необхідно якнайшвидше забезпечити суворий постільний режим, при цьому  обов’язково треба повернути голову на бік, на випадок раптового блювання і поспішить визвати швидку допомогу

Швидка медична допомога:

103 з мобільного телефону усіх операторів

безкоштовно

 

В.З.Байрак,

Лікар – ортопед- травматолог

Павлоградського районного ЦПМСД

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner