baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

З 9 – 13 листопада в стінах Кочерезького навчально – виховного комплексу проходив тиждень української мови та писемності. У заходах , які проводилися, брали участь учителі та учні, кому не байдужа доля України, її історія, культура, мова.

У листопаді 1997 року указом Президента України встановлено День української писемності та мови, який відзначають щороку 9 листопада, коли вшановується пам’ять Нестора Літописця. Нині свято вже стало традиційним.DSCN3622 DSCN3642 DSCN3650 DSCN3655 DSCN3659 DSCN3667 DSCN3668 DSCN3671

Учні 9, 10, 11 класів та учителів нашої школи цього року вп’ятнадцяте писали радіодиктант національної єдності з української мови. Саме в цей день кожен з них мав нагоду відчути себе частиною свого народу з її героїчною історією, багатою культурою і прекрасною, Богом дарованою мовою.Учні початкових класів провели вікторину « Перлини рідного слова », де, змагаючись між собою, згадали і загадки, і прислів’я, і приказки. А ще показали, що вони добре співають українські пісні, знають народні ігри, і вміють готувати українські народні страви.

У старших класах пройшов вечір на тему « Мово моя материнська, квітни в душі й на устах…». Юнаки й дівчата взяли активну участь у літературно – музичній композиції і усвідомили, що престижність мови залежить не від неї самої, а від її носіїв. Тому кожен із нас має зрозуміти цю істину і на своїй землі розмовляти рідною мовою. Не залишила байдужою вихованців і святкова лінійка, присвячена цьому дню, на якій учні старших класів розповіли про розвиток, історію, значення рідної мови для нашого народу. А Воловецький Роман, Мирний Олександр, Сікора Роман прочитали гуморески, в яких висміяли тих людей, які не дбають про чистоту свого мовлення і засмічують його суржиком. Людмила Василівна Шляхова, учитель музики, заспівала пісню « Рідна мова» .

Можна довго дискутувати про те, на яких етапах історичного розвитку і хто утискував українську мову, чому вона занепадала. Проте варто прислухатися до слів старогрецького філософа Конфуція: « Замість того, щоб нарікати на темряву, засвіти свою свічку».

Дорогі співвітчизники, любіть рідну мову всім серцем! Це неоціненний скарб, який потрібно не тільки любити, а й берегти, як зіницю ока. Не цурайтесь нашої співучої мови, не соромтесь нею говорити.

Учитель української мови та літератури Парова Світлана Вікторівна

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner