baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

         30 квітня під № 2767 у Верховній Раді зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій». Комплексна пенсійна реформа передбачає:

  1. Призначення всіх пенсій за одним законом;
  2. Наведення порядку та встановлення соціальної справедливості у солідарній системі;
  3. Запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення;
  4. Запровадження професійної пенсійної системи для окремих категорій професій;
  5. Розвиток недержавної пенсійної системи.

Цей Закон спрямований на підвищення якості життя пенсіонерів. Основна мета нової системи – звільнення Пенсійного фонду від невластивих виплат (наприклад: доплати до мінімального розміру пенсій, фінансування пенсій за вислугу років, тощо). Кожна людина повинна сама формувати своє пенсійне майбутнє.

Пенсії всім громадянам (крім військових) будуть призначатися за єдиним законом. Зараз пенсійне забезпечення громадян регулюється за понад 20 законами.

Планується, що з наступного року пенсії державним службовцям і прирівняним до них особам (суддям, прокурорам, народним депутатам, тощо) призначатимуться на загальних підставах. Особам, у яких стаж держслужби 10 років і більше, цей стаж буде зафіксовано на 01.01.2016р. і їм буде компенсуватись частина сплачених страхових внесків. При цьому пенсії, призначені до 01.01.2016 року, будуть виплачуватися у раніше встановлених розмірах.

Запровадження накопичувального рівня заплановане з 1 січня 2017 року. Обов’язковому страхуванню в цій системі підлягатимуть особи до 35 річного віку. Особи віком від 36 до 55 років зможуть прийняти участь у добровільному порядку. Передбачається, що ставка внеску у 2017 році становитиме 2 % і кожного наступного року вона буде збільшуватися на 1 % до досягнення 7 % у 2022 році. У подальшому сплата збільшуватися не буде. Гроші від сплати внесків будуть використані для забезпечення сталого економічного розвитку країни.

Може виникнути питання: хто буде гарантувати безпеку вкладених громадянами коштів? Гарантом виступає держава. Буде створено Накопичувальний пенсійний фонд, який здійснюватиме адміністрування страхових внесків громадян. На конкурсній основі фондом будуть залучені компанії з управління активами, їх діяльність буде контролюватися Радою Накопичувального пенсійного фонду і відповідними державними органами. А якщо застрахована у накопичувальній системі особа помре до досягнення нею пенсійного віку, належні їй пенсійні активи переходять спадкоємцям.

Сєрських М.П. – заступник начальника управління

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner