baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

17 березня 2015 року в.о. голови райдержадміністрації І.М.Чорний провів нараду з сільськими головами та керівниками структурних підрозділів РДА. Обговорено наступні питання:

  1. Представлення регіональної «Програми щодо створення сприятливих умов для стабілізації та нарощування поголів’я ВРХ серед населення Дніпропетровської області на 2015-2017 роки» шляхом відновлення мережі пунктів зі штучного запліднення ВРХ приватного сектору.

Питання збереження та стабілізації поголів’я сільгосптварин всіх видів серед господарств населення – є дуже нагальним, актуальним і потребує вирішення.

Протягом 2014 року на території Павлоградського району серед господарств населення відбулося скорочення поголів’я всіх видів сільгосптварин та птиці, а саме:

  • -поголів’я ВРХ –скоротилося на 435 голів (або 11%), в .т.ч поголів’я корів скоротилося на 105 голів (або 4%);
  • — поголів’я свиней скоротилося на 914 голів (або 19%);
  • — поголів’я дрібної рогатої худоби скоротилося на 122 голови (або 6%);
  • — поголів’я птиці скоротилося майже на 7000 голів (або 5%).

Таким чином, стає актуальним питання вжиття дієвих заходів щодо стабілізації та збереження поголів’я всіх видів сільгосптварин, а особливо поголів’я великої рогатої худоби — яке відіграє важливу роль у забезпеченні потреб людей у продуктах харчування (молоці та яловичині), і на відновлення якого потребується найбільше часу –від 2,5 років до 5 років.

DSC00562

DSC00559

DSC00560

 

DSC00565

DSC00568

DSC00569

DSC00572

DSC00574

DSC00575

На сьогоднішній день в області Державним підприємством «Дніпропетровське обласне підприємство по племінній справі у тваринництві» далі — «Облплемпідприємство»- розроблена регіональна  «Програми щодо створення сприятливих умов для стабілізації та нарощування поголів’я ВРХ серед населення Дніпропетровської області на 2015-2017 р.р.» .

Основна суть Програми:

  1. відновлення мережі пунктів зі штучного запліднення ВРХ приватного сектору, шляхом створення сприятливих умов для роботи техніків зі штучного запліднення ВРХ за рахунок суттєвого зменшення вартості спермопродукції та витратних матеріалів;
  2. покращення генотипу тварин приватного сектору;
  3. профілактика та боротьба з розповсюдженням інфекційних хвороб статевих органів корів, внаслідок осіменіння з безпородними биками.

«Облплемпідприємство» забезпечує бажаючих працювати:

  • спермопродукцією оцінених та допущених до відтворення бугаїв-плідників з високим генетичним потенціалом  вітчизняної  і імпортної селекції;
  • сосудами Дьюара, інструментами та витратними матеріалами;
  • науково-консультаційним супроводженням.

 

Щодо впровадження цієї Програми на території Павлоградського району.

В 2009 року в районі була побудована і працювала  мережа пунктів по штучному заплідненню ВРХ приватного сектору, яка нараховувала 8 пунктів зі штучного запліднення ВРХ і обслуговувала територію 10 сільських рад Павлоградського району. Обслуговувалася дана мережа – двома підприємствами з племінної справи, а саме Васильківським та Петропавлівським племпідприємствами, які співпрацювали з  «Дніпропетровським облплемпідприємством».

На жаль, на даний час ця мережа майже не функціонує, залишилося 4 пункти  зі штучного запліднення ВРХ, три з яких обслуговуються Петропавловським підприємством, та один — «Дніпропетровським облплемпідприємством».

Стосовно  Петропавловського підприємства —  з 2012 року воно не проходило  державну атестацію і не входить до Переліку суб’єктів племінної справи у тваринництві, яким присвоєно відповідний статус.

Середня вартість штучного запліднення  однієї корови по району по приватному сектору складає від 200-250 -300 грн, так саме як і осіменіння  безпородними биками , які утримуються в  приватному секторі.

Осіменіння корів безпородними биками призводить до:

1.) розповсюдження інфекційних хвороб статевих органів корів ,

2) отриманню приплоду зі зменшеною живою вагою;

3)  отримання приплоду з  генетичним потенціалом гіршим ніж у корови.

Згідно форми 7 сільрада станом на 01 січня 2015 року на території Павлоградського району в господарствах населення утримується всього ВРХ-3588 голів, в т.ч. маточного поголів’я- 2596 голів, що складає 72% до загального поголів’я ВРХ.

Маточне поголів’я приватного сектору представлено – поголів’ям корів в кількості — 2241 голова, та  поголів’ям телиць від 2років і старше –в кількості — 355 голів.

Таким чином, на сьогоднішній день, достатня кількість   маточного поголів’я ВРХ приватного сектору (майже 2600 голів )дає змогу  впровадження на  території Павлоградського району «Програми щодо створення сприятливих умов для стабілізації та нарощування поголів’я ВРХ серед населення Дніпропетровської області на 2015-2017 р.р.»  шляхом відновлення мережі  пунктів штучного запліднення ВРХ приватного сектору. на території Павлоградського району.

 

  1. Організація роботи щодо перевірок правомірності взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.
  2. Захист житлових та майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.
  3. Щодо наведення санітарного стану на території району.

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації                           від 10.03.2015 року № Р-111/0/3-15 «Про комплекс заходів щодо благоустрою населених пунктів та приведення у належний стан дорожнього господарства області» підготовлено доручення голови райдержадміністрації                           «Про комплекс заходів щодо благоустрою населених пунктів  та приведення у належний стан дорожнього господарства району» згідно з яким затверджений склад робочої групи з проведення заходів із забезпечення чистоти і порядку в населених пунктах Павлоградського району та визначені дні з проведення суботників:  04.04.2015 – до Великодня, 25.04.2015 — до Дня Довкілля, 15.08.2015 – до Дня незалежності України, а також проведення в усіх населених пунктах району щотижня акції „Чистий четвер“.

Звертаємо Вашу увагу на комплекс заходів зазначених в обласному та районному розпорядчих документах а саме:

— упорядкування, у тому числі приведення у налажний естетичний вигляд та санітарний стан житлових будинків та прибудинкових територій, дитячих і спортивних майданчиків, інших  об’єктів масового перебування та відпочинку населення, а також створення нових дитячих і спортивних майданчиків;

— благоустрою існуючих зелених зон, парків, скверів, алей;

— знесення аварійних і сухостійних та висадження молодих дерев;

— виявлення та ліквідації стихійних смітєзвалищ;

— очищення прибрежних захисних смуг водних об’єктів від сміття;

— приведення в належний санітарний стан територій пляжів;

— благоустрою братських могил, меморіальних комплексів, що увічнюють пам’ять загиблих у Великій Вітчизняній війні, благоустрою кладовищ з відновленням освітлення та забезпеченням водою, ремонт під’їзних шляхів на відповідній території завезення піску до поминальних днів;

— приведення у належний стан дорожнього покриття автомобільних доріг районної та комунальної власності на території сілських рад;

— приведення у належний санітарний стан узбіччя автомобільних доріг загального користування;

— надавати щосереди, до 10:00 до відділу ЖКГ та інфраструктури райдержадміністрації  інформацію стосовно фактичних обсягів виконаних робіт з благоустрою;

— організовувати протягом року проведення перевірок щодо належного санітарного стану та благоустрою населених пунктів району.

 

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner