baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner
baner

«Щодекади кількість платників, бажаючих досягти податкового компромісу, зростає в геометричній прогресії. Так, за останні 9 днів число учасників процедури компромісу зросло більш як удвічі, – повідомив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус під час чергової зустрічі з журналістами. – Ще більшими темпами зростає сума коштів, сплачена підприємствами до державного бюджету на умовах податкового компромісу, яка, порівняно з даними на початок минулого тижня, збільшилася в 5,4 рази».

За даними ДФС, станом на кінець дня 17 лютого поточного року, тобто рівно через місяць після набуття чинності законом щодо податкового компромісу, заяви та уточнюючі розрахунки до органів Державної фіскальної служби подали 614 підприємств. Вони збільшили податкові зобов’язання на 2,87 млрд. грн., у тому числі з податку на додану вартість – на 1,483 млрд. грн. і з податку на прибуток підприємств – на 1,387 млрд. грн.

Сплаті до державного бюджету, відповідно до норм закону, підлягає 143,4 млн. (74,4 млн. грн. ПДВ і 69 млн. грн. податку на прибуток). На сьогодні фактично сплачено 30,7 млн. грн. (16,8 млн. грн. ПДВ, 13,9 млн. грн. податку на прибуток).

«Бізнес активно спілкується між собою, ньюсмейкерами серед підприємців сьогодні стали компанії, які проходять або вже завершили процедуру досягнення компромісу. Отже вони зможуть підтвердити послідовність і передбачуваність дій ДФС із виконання закону, – зауважив Голова Державної фіскальної служби. – Ми, всупереч прогнозам песимістів, запровадили чіткий і зрозумілий механізм ухвалення рішень про проведення документальної перевірки підприємств. Встановлено прозорі критерії, за якими податкові органи можуть прийняти такі рішення. Вони ухвалюються колегіально на рівні регіональних органів та контролюються центральним офісом ДФС. Окрім того, маємо перші приклади закриття кримінальних проваджень щодо платників. Все це – запорука активізації процесу досягнення компромісу, до якого, я впевнений, невдовзі долучаться тисячі компаній».

Довідково:

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на  додану вартість у разі застосування податкового компромісу» був ухвалений Верховною Радою (за – 264) 25 грудня 2014 р. і набув чинності 17 січня 2015 року.

Законодавчий акт пропонує ефективний механізм врегулювання проблемних правовідносин між державою і бізнесом, що виникали в податкові періоди до 1 квітня 2014 року.

Експертне середовище одностайно відзначає беззаперечні стимули для бізнесу, передбачені законом:

— Держава пробачає підприємцям раніше недоплачені податки за відносно невелику компенсаційну плату у сумі лише 5% від обсягів занижених податкових зобов’язань, тоді як решта 95% вважатимуться погашеними.

Компроміс поширюється на правовідносини за достатньо тривалий термін – на податкові періоди до 1 квітня 2014 року в межах визначеного Податковим кодексом України строку давності.

Участь платника у податковому компромісі є винятково добровільною. Ініціативу щодо застосування процедури компромісу виявляє безпосередньо платник, подаючи до органів Державної фіскальної служби України заяву про компроміс, уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або ПДВ, а також перелік (опис) операцій, щодо яких здійснено уточнення.

Уточнення, подане платником, не впливає на обсяги податкових зобов’язань його контрагентів.

Окрім того, з ініціативи платника податків процедуру компромісу можна застосувати в наступних випадках:

якщо щодо платника податків триває документальна перевірка, не пов’язана із застосуванням процедури досягнення податкового компромісу, або в разі завершення такої перевірки й складення акту за її наслідками, але до отримання платником податкового повідомлення-рішення контролюючого органу,

— за наявності неузгодженої суми податкових зобов’язань, зазначеної в отриманому платником податковому повідомленні-рішенні, у тому числі суми зобов’язань, щодо якої триває процедура судового та/або адміністративного оскарження.

Податковий компроміс дозволить платникам уникнути фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за несплачені податки. До них не застосовуватимуться штрафні санкції, не нараховуватиметься пеня.

Законодавчо встановлено 90-денний термін з дня набуття чинності законом, протягом якого платники мають визначитися щодо участі у процедурі податкового компромісу та подати відповідні документи до контролюючого органу за основним місцем свого податкового обліку. Враховуючи дату введення в дію закону, цей термін збігає 16 квітня 2015 року.

З наступного дня після подання платником податків уточнюючого розрахунку застосовується процедура досягнення компромісу, яка, відповідно до закону, може тривати не більше 70 календарних днів.

 

Схожі публікації:

baner

Сектор з інформаційної діяльності та зв"язків з громадскістю

м. Павлоград, вул. Центральна, 98, каб.201, тел: (0563) 26-96-04

baner
baner
baner
baner